keskiviikko 8. elokuuta 2012

Dubain ostosparatiisi: Huomioita

Pyrähdimme siis Dubaissa pikaisesti häidemme jälkeen - lisää voi lukea hääblogini puolelta, esimerkiksi *tästä* postauksesta. Kumpikaan meistä ei ollut aiemmin vieraillut Arabiemiraateissa ja tämäkin reissu oli ainoastaan vajaan viikon mittainen. Ajattelin kuitenkin jakaa muutamia ajatuksia ja kokemuksiani muutamasta ostoskeskuksesta sekä hieman muistakin jutuista, mitkä meillä oli aikaa tuon pikapyrähdyksen aikana kokea - olkaa hyvät:


Dubai Mall tituleeraa itseään maailman suurimmaksi ostoskeskukseksi yli 1200 myymälänsä voimin. Sen lisäksi sisätiloista löytyy jättimäinen akvaario sekä Dubai Ice Rink; luistelukenttä keskeltä ostoskeskusta. Dubai Mallin välittömässä läheisyydessä sijaitsevat myös maailman suurin suihkulähde, jonka mahtipontisella musiikilla ryhditettyä showta kävimme myös yhtenä iltana seuraamassa, sekä maailman korkein rakennus, Burj Khalifa. Näköalatasanteelle iltaisin jonot olivat sen verran muikeat, että päätimme jättää koko lystin väliin - onhan noita maisemia tultu katseltua korkeuksista jo useissa muissakin kohteissa. Huolimatta megalomaanisesta koostaan, oli Dubai Mallilla suhteellisen helppoa liikkua useiden miehitettyjen opastuspisteiden ansiosta.


Mall of the Emirates nokittaa Dubai Mallin luistelukenttää kokonaisella laskettelukeskuksella, jota meidänkin piti toki käydä lasin takaa pällistelemässä. Alun perin suunnitelmana oli myös ottaa osaa lasketteluaktiviteetteihin, mutta se väsymyksen vuoksi jäi ainakin tältä kertaa väliin. MOE oli Dubai Malliin verrattuna huomattavasti helpostilähestyttävämmän oloinen; jonkin verran pienemmän kokonsa vuoksi siellä oli helpompi liikuskella ympäriinsä. Toisaalta moni liike oli remontissa tai vasta tuloillaan, mikä aiheutti välillä ärsytystä. Lisäksi opasteet keskittymän sisällä eivät olleet yhtään niin helpposelkoiset kuin Dubai Mallissa.

Dubai Outlet Mall taasen oli aika lailla pettymys meille molemmille. Sinne päästäkseen täytyi kuluttaa niin aikaa kuin rahaakin taksissa määrä, joka ei laisinkaan vastannut päämäärän tarjontaa; sijainti ja valikoima oli melko kehno. Liikkeet vaikuttivat sisältäpäin jossain määrin jopa nuhjuisilta; myynnissä tuntui olevan myös todella vanhaa tavaraa, eivätkä edes hinnat juurikaan kompensoineet edellä mainittuja puutteita, vaikka muutama, suhteessa edullinen löytö tuli kuitenkin tehtyä.

Meillä shoppailukokemukset rajoittuvat näihin kolmeen ostoskeskukseen. Eipä siinä vajaassa viikossa enempään ehtinyt, vaikka yritystä olisikin ollut - sen verran pompöösejä pytinkejä nuo olivat! Valtavan koon (niissä ei muuten ole kerroksia nimeksikään, vaan ne ovat levittäytyneet erittäin laajalle alalle) lisäksi kannattaa myös ottaa huomioon, ettei taksia välttämättä saa tuttuun tapaan "minkä vaan uloskäynnin luota". Ostoskeskuksilla oli "taxi dropoutit", joissa autoista jäätiin pois, minkä lisäksi ainoastaan muutama "taxi station/pickup", joissa autoja oli tarjolla. Parhaimmillaan käveltiin valehtelematta kilometrin verran lähimmälle noutopisteelle päästäksemme takaisin hotelliin.


Lähestulkoon kaikissa sisätiloissa oli jopa suomalaiseen makuun todella viileää. Riku liikkui itse asiassa suurimman osan ajasta puku päällä, eikä hänen mukaansa ulkoilmaa lukuunottamatta juuri missään tullut kuuma. Itsekin olin jatkuvasti pitkissä housuissa sekä esmes pitkähihaisessa, väljässä silkkipaidassa - silti välillä sisätiloissa tuli vähän vilu, etenkin istuessa pidemmän ajan paikoillaan! Muiden syiden ohella myös tämä huomioonottaen shortsit ja hihattomat paidat kannattaa mielestäni jättää kotiin.

Ehkä johtunee Ramadanista taikka kuumuudesta, päivisin liikkeellä ollessamme kaikkialla oli todella hiljaista. Esimerkiksi kaikki Dubai Mallin liikkeet olivat ilmeisesti avoinna aamusta yhteen asti aamuyöllä, ja kaupankäynti vilkastui iltaa vasten. Itse olimme kuitenkin useimmiten liikkeellä päiväsaikaan - mitäpä muutakaan sitä olisi tehnyt kuin kierrellyt viilennettyjä ostoskeskuksia, kun ulkona oli polttavan kuumaa ja uima-altaallakaan ei kyennyt muutamaa tuntia kauempaa viettämään? Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että Ramadanin aikaan myös ostoskeskuksissa vietettiin paastoa, joten kahvilat, ravintolat ja ruokakioskit eivät olleet auki ennen auringonlaskua.

PS. Molemmat meistä makaavat tällä hetkellä sängynpohjalla sairauslomalla. "Tosi kiva" näin kesälomien päätteeksi kaikkeen hässäkkään - ei todellakaan :/

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti