maanantai 6. elokuuta 2012

Lomalla luettua

Jos multa kysyttäisiin lempiharrastusta, vastaisin sen varmasti olevan lukeminen. Voisin viettää lähes kaiken valveillaoloaikani lukien ihan mitä vaan – lähtien journaaliartikkeleista, kierteellä elämänkerroista ja hömppäkirjoista blogien kautta Kirkko ja kaupunki-lehteen (ei, en ole uskonnollinen, vaan kyseisen lehden koko ja laatu on ilmaisjulkaisuksi varsin säällistä luokkaa) päättyen vaikkapa shampoopullon tuoteselosteeseen (voi kyllä; luen niitä suihkussa). Mieluummin luen kirjan kuin katson elokuvan. Lähestulkoon ainoa genre, mihin en ole päässyt sisään, on fantasiakirjallisuus. Ja noh – eipä noita runokirjojakaan kovin montaa hyllystä löydy. Hääjärjestelyistä johtuvasta, pienoisesta kiireenpoikasesta huolimatta ehdin kolmiviikkoisella kesälomallani myös chillailla ahmien muutaman kirjan! Etenkin ulkomailla on ihana istua iltaa vaikkapa viinin tai oluen äärellä ja lueskella samalla kirjaa. Töiden puolesta tulee luettua enemmän tai vähemmän totisempaa kirjallisuutta, joten lomalla tekee mieli siirtyä kevyempään lukuarsenaaliin. Tämän loman lukemisto näytti tältä:


Ameera Al Hakawati - Desperate in Dubai
Desperate in Dubain nappasin mukaan paikallisesta kirjakaupasta, kun kirjat loppuivat lomalla kesken! Kyseessä on blogin pohjalta lähtenyt chick lit-kertomus, jonka on kirjoittanut Lontoosta Arabiemiraatteihin muuttanut Al Hakawati - salanimellä luonnollisesti. Tarina kertoo neljän, varsin erilaisista taustoista tulevan naisen kuvitteellisen tarinan Dubain seurapiireissä. Naisten tarinat kietoutuvat yhteen - minkäs muunkaan kuin mieskuvioiden kautta.

Suosittelen ehdottomasti kaikille chick litin ystäville! Oli jännä lukea kaikkien britti- ja jenkkitarinoiden jälkeen samanlaista settiä muslimitwistillä - kirjaa ei malttanut käsistään laskea hotellin uima-altaalla; siihen tarkoitukseen täydellistä luettavaa! Tarinan alkulähdettä voi vilkaista täältä: http://desperateindubai.blogspot.fi/

Sabine Kuegler - Paluu viidakkoon
Sabine Kueglerin Paluu viidakkoon on tosikertomus siitä, kun Kuegler palaa usean kymmenen vuoden jälkeen lapsuutensa kotikonnuille, länsipapualaiseen viidakkoon fauy-heimon pariin, jossa hän on lähetyssaarnaajavanhempineen viettänyt koko lapsuutensa ja nuoruutensa. Vierailunsa aikana Kueglerille paljastuu Indonesian hallituksen häikäilemätön politiikka alkuperäiskansoja vastaan, ja hän päättääkin matkustaa Länsi-Papualle uudelleen keräämään silminnäkijöiden tietoja viranomaisten harjoittamista julmuuksista.

Itse en ole lukenut Kueglerin aiempaa teosta, jossa hän kuvaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan viidakossa, vaan rouva oli minulle ihan uusi tuttavuus. Vaikka kerronta oli paikoin vähän takkuista ja paikallaan junnaavaa, itse agenda Indonesian sorrosta Länsi-Papuaa kohtaan pysäytti, ja sai itseni etsimään lisävalaistusta asiaan. Lisäksi kirja tarjosi kiinnostavan, joskin pintapuolisen raapaisun viidakossa elävien heimojen nykyelämään. Pitänee lukea myös aiempi teos, jos se sattuu jostain käsiini!


Souad - Burned Alive
Burned Alive alkaa tositarinalla pseudonyymin takaa esiintyvän Souadin "entisestä elämästä" Länsirannalla 60- ja 70-lukujen taitteessa. 17-vuotias Souad rakastuu naapuriinsa, tulee tälle raskaaksi ja hänen äärimmäisen uskonnollinen perheensä päättää suorittaa kunniamurhan polttamalla tytön. Souad kuitenkin selviytyy täpärästi erään ihmisoikeusjärjestön työntekijän saatua kuulla tapauksesta. Souad pääsee pahoine palovammoineen hoitoon Eurooppaan, ja saa aloittaa siellä uuden elämän, joka ei kuitenkaan osoittaudu helpoksi.

 Kirjassa taustoja avaavat niin Souad kuin hänen pelastajansakin. Järkyttävä selviytymistarina antoi ainakin itselleni monenlaista miettimisenaiheita.

Marisa Merico - Mafia Princess
Marisa Merico, italialaismafiaperheeseen syntynyt ja sieltä äitinsä kanssa Britteihin muuttanut ja aikuistuttuaan mafiakuvioihin, "perheen pariin", palannut nainen kertoo kirjassa oman ja perheensä tarinan. Mericon isä on maailmankuulu "kummisetä", joka on kuitenkin jäänyt tyttärelleen melko etäiseksi. Osin varmasti siksi hän haluaa aikuistuttuaan palata Italiaan, ja sotkeutuukin syvälle mafiakuvioihin, joista irti pääsemiseen tarvitaan useita vankilavuosia ja pakenemista menneisyydeltä.

Itse en pitänyt kirjan kerrontatyylistä; tämäkin tositarina olisi varmasti erittäin mielenkiintoinen, jos kerronta oltaisiin saatu virtaamaan paremmin. Tällaisenaan se muistutti lähinnä perhehistoriikkia, eikä lukija tempautunut mukaan tapahtumiin. En siis suosittele - ainakaan ostamaan.


Gregory David Roberts - Shantaram
Shantaram on tarina rikollisesta, joka pakenee vankilasta Australiasta. Pakomatkallaan hän päätyy Intian Mumbaihin, rakastuu maahan ja jää sille tielleen. Matkan varrella itselleen peitenimen valinnut Lin päätyy asumaan köyhien mumbailaisten kanssa slummissa, missä hän ansaitsee paikallisten kunnioituksen toimimalla lääkärinä. Myöhemmässä vaiheessa Lin törmää järjestäytyneeseen rikollisuuteen, ja päätyy paikallisen mafian palkkalistoille sekä erinäisten kuvioiden kautta jopa intialaiseen vankilaan.

Kyseessä on osaltaan omaelämänkerrallinen teos, ja Robertsin rikollinen menneisyys ja vankilapakonsa Australiasta voidaan todentaa - toki Intian-ajan seikkailuja on vaikeampi, jollei mahdoton, näyttää toteen. Hän ei tiettävästi itsekään ole kertonut, kuinka paljon tarina nojaa tositapahtumiin. Itse en yleensä tykkää tällaisista "rosvokirjoista", mutta pakko sanoa, että tämä oli aivan loistava! Pitkälti yli tuhatsivuisen pokkariversion jaksoin ahmia muutamassa päivässä, sillä kerronta tempasi ainakin minut täysin mukaansa jo muutaman kymmenen sivun jälkeen. Lisäksi itse Intiassa ja juuri Mumbaissakin vierailleena tämä toi mieleen elävästi eri maisemia, tuoksuja ja ääniä mieleen. Suosittelen!

Liza Marklund & James Patterson - Postikorttimurhat
Myös yksi dekkari mahtui mukaan lukumaratoonilleni, kun tämän bongasin mökin kirjahyllystä. Olen aiemmin tykännyt Liza Marklundin kirjoista nimenomaan mökkilukemisena, mutta tämä jätti vähän kylmäksi. Kirjassa siis amerikkalainen poliisi jahtaa epätoivoisesti sarjamurhaajia, jotka Euroopan-turneensa päätökseksi päätyvät Ruotsiin. Ruotsissa tapahtumien keskiöön nousee myös nuorehko naistoimittaja, jonka avustuksella murhaajien suunnitelma alkaa rakoilla ja paljastua suurelle yleisölle. Tietysti myöskään romanssilta ei voida välttyä. Tämän lukaisi helposti yhden mökki-iltapäivän aikana, ja kyllähän se ne muutamat tunnit viihdytti. Henkilöhahmoihin tutustui vain pintapuolisesti, eikä itse juonikuviokaan ollut henkeäsalpaavan jännittävä tai omaperäinen.

Loppulomasta aloitin vielä Azar Nafisin Things I´ve been Silent about-teoksen, mutta siinä en ole vielä ehtinyt alkua pidemmälle.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti