keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Diagnoosi: Krooninen matkakuume

En varmasti puhu vain omasta puolestani, jos väitän matkustelun olevan maailman koukuttavin harrastus. Jo matkan suunnitteluun ja fiilistelyyn voi käyttää tunteja toisen perään, ja mikään ei voita sitä fiilistä, kun astuu lentokentän ovista sisään tietäen, että edessä on uusi seikkailu. Perinteeksi on tullut ottaa "yhdet neuvoa-antavat" istuskellen leveä hymy naamalla Oak Barrelissa - tai no, ehkä kuitenkin mun tapauksessani voidaan puhua pelonsekaisesta virnistyksestä, sillä pelkään lievästi lähes hysteerisesti lentämistä. Tilastojen valossa täysin irrationaalinen pelko, mutta silti se iskee etenkin nousun ja laskun aikana joka kerta huolimatta sinnikkäästä harjoittelusta.

Yleensä yritän virittää aivot lomamoodille jo matkalla lentokentälle - reissussa aina sattuu ja tapahtuu, eikä pienistä kannata hermostua. Pienet ja vähän suuremmatkin vastoinkäymiset melkeinpä kuuluvat matkusteluun, ja niille on hauska naureskella jälkikäteen, vaikka tapahtumahetkellä ilme saattaakin olla melko vakava. Sattuipa eräänä uudenvuodenvaihteena esimerkiksi niin, että aaton-aattoksi varaamamme lento Manilasta Macaoon oli reippaat kuutisen tuntia myöhässä, ja myöhästyimme vaihtokoneesta Bangkokiin. Lentoja näiden kohteiden välillä ei enää ollut samaksi illaksi tarjolla, vaan jouduimme odottamaan uudenvuoden aattoon. Lisäbonarina emme olleet varanneet Bangkokista hotellia, ja kiertelimme tuntikausia taksilla ympäriinsä vain saadaksemme tietää kaikkien vaihtoehtojen olevan täyteenbuukattuja. Lopulta päädyimme yöpymään "kolmen tähden hotellissa", joka huoneiden sisustuksesta sekä muista huoneista kuuluvien äänien perusteella oli ilmeisimmin ns. "tuntihotelli". SevenEleven bissevalikoimineen oli kuitenkin ystävä, ja ehdimme nähdä muutaman kissanpierun ohella jonkin laatuelokuvan huoneen minitelkkarista jopa kahteen kertaan peräkkäin - olikohan se Alien vs. Predator? Vai joku Schwarzeneggerin pätkä? En ees muista, joten railakasta selkeesti oli! Aikamoinen vuodenvaihde siinäkin - jälkikäteen vaan hymyilyttää!

Kaksin matkustaessa on myös mukava tutustua uusiin ihmisiin. Sen takia pidempikestoiset reissut onkin kiva suorittaa reppumatkoina - hostellien baareissa ja muissa notkumistiloissa törmää usein muihin matkalaisiin, joilta voi saada hyviä vinkkejä tai vaikka seuraa yöelämään. Ikimuistoisimmat kemut vietettiin varmaankin Shanghaissa, jossa tutustuttiin useisiin eri tyyppeihin hostellin baarissa; osa oli viettänyt Shanghaissa jo kuukausia, ja tiesi parhaat menopaikat. Siinä tuli muutaman kerran tanssittua pitkälle aamuun jos jonkinlaisella klubilla! Etenkin lyhyemmät reissut tulee kuitenkin ihan mukavuussyistä nykyisin buukattua hyvästä hotellista - vai onkohan sitä vaan tulossa jo vanhaksi?

Tälläkin hetkellä siis matkakuume vaivaa - tautina se taitaa olla parantumatonta laatua. Vielä opiskeluaikana osa-aikatöitä tehdessä yli kuukaudenkin mittainen matka oli mahdollista järjestää aikataulullisesti; samoin pidennetyt viikonloppureissut eivät aiheuttaneet suurempia probleemia. Vanha totuus pätee tässäkin: kyllä se työnteko vaan tuppaa vaikeuttamaan harrastamista! Mutta jospa kuitenkin jokin viikonloppureissu jonnekin Euroopan kaupunkiin vaikkapa marraskuussa? Esimerkiksi Finskin pisteitä meille on päässyt kertymään - R:lla kun on Finnairin Dinari käytössä pääasiallisena muovirahana, joten pisteitä kertyy jopa ruokaostoksista. Itseäni houkuttelisi esimerkiksi Oslo, sillä sinne en ole vielä päässyt vierailulle.

Löytyykö teiltä suosituksia loppusyksyn/alkutalven matkakohteista?

10 kommenttia :

 1. TUolla vilhati munkin tän päivän matkakohde. Lentopelkoisena ihmisen' totesin eilen tän reissun ulevan hiukan liian pian edellisen jälkeen, en ole ihan vielä toipunut edellisen kotimatkan keikuttavasta lennosta. No, onneksi on aamuyö, ehkä sitä saa unta.

  VastaaPoista
 2. Minulla liittyy lentämiseen myös jonkinasteista pelkoa. Lähinnä mietin että miten lasten käy jos meille tapahtuu jotain. 2 kertaa olen mieheni kanssa ollut nyt reissussa, en muutenkaan ole matkustellut. Ja matkakuume senkun pahenee :D Niin paljon nähtävää maailmalla! Me olimme Pariisissa häämatkalla elokuussa ja siihen kyllä rakastuin! En tosin osaa sanoa minkälainen kohde se olisi tuohon aikaan tai oletko mahdolllisesti siellä käynyt? Wien on toinen paikka missä käytiin yli vuosi sitten, ihastuttava myös :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wien voisi olla kyllä kiinnostava! Siellä ei olla vielä kumpikaan käyty, ja olen kuullut siitä ihmisiltä tosi positiivista palautetta :)

   Poista
 3. Hui hitsi kuinka ihania kuvia! :)

  http://kiisukesekene.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 4. Just eilen kirjoittelin vähän samantyyppisestä aiheesta, eli matkustamisen ihanuudesta, tosin ajastin sen loma-aikamme postaukseksi (lähtö häämatkalle huomenna). Tuo lentopelko on kyllä täysin ymmärrettävää, ylhäällä lentävä ahdas "bussi" ei vaikuta normaalilta olotilalta, ja lentäminen on muutenkin tilanne, johon ei voi itse mitenkään vaikuttaa. Itse nappailen Travel calmia ennen matkaa :)
  Me kävimme yksi vuosi marraskuussa Madeiralla. Se on tietty todella rauhallinen kohde, mutta myös todella todella kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa häämatkaa teille :)

   Madeira voisi olla tosiaan kiva, mutta sitä varten pitäisi varmaan varata viikko.. Ei oikein lomat anna periksi tällä hetkellä :P

   Poista
 5. Tämä olisi voinut olla mun kirjoittama teksti, niin samanlaisia ajatuksia :) Lentopelkoa täälläkin, jostain syystä olen kehittänyt sen itselleni vasta muutama vuosi sitten.. :( Yleensä pelko tasoittuu, jos on tarpeeksi monta lentoa lähekkäin, esim viime vuoden jenkkireissulla oli yhdeksän lentoa kolmessa viikossa, siinä jo tavallaan turtui :D Yritän helpottaa oloani ajattelemalla, että lentohenkilökunta on koneessa vain töissä, töiden jälkeen niillä on kaikenlaista muuta juttua, että "ne on vaan töissä siellä". Se auttaa jonkinverran :) Tosta majotuksesta on tosin sanottava, että mä en ole koskaan ollut mikään hostellien suurin ystävä, mutta etenkin nykyään haluan yöpyä kivoissa hotelleissa!

  Oltiin viime vuonna lokakuussa Roomassa, ja toimi kyllä erittäin hyvin. Vielä loistavan aurinkoiset ja lämpimät ilmat, ja tietty se italialainen ruoka ;) En kyllä tiedä sitten mikä on tilanne vaikka marraskuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olen kärsinyt lentopelosta vasta joitakin vuosia. En edes ymmärrä, mistä se alkoi - lapsena ja nuorena matkustelin ilman huolen häivää lentämisestä. Mä muuten käytän tuota samaa "tää on näiden työpaikka, nuo tekee tätä joka päivä"-konstia itseni rauhoittamisessa :D

   Rooma on myös yksi vaihtoehto, kun Riku ei ole siellä vielä päässyt käymään :) Täytyy tsekkailla, millaiselta marraskuun säätila siellä yleensä näyttää!

   Poista