torstai 15. marraskuuta 2012

Mustaa valkoisella

Tänään se koitti viimeinkin - nimittäin kaupantekopäivä! Iltapäivällä kaupat sinetöitiin, ja kauppasumma vaihtoi omistajaa. Kieltämättä tuntuu vähän hurjalta: tässä sitä sitten ollaan oman talon omistajia! Muuttamaanhan pääsemme vasta noin kuukauden kuluttua, mutta silti on äärettömän helpottunut olo jo nyt. Vaikka kaupassa ei pitänytkään olla mitään ongelmia tai esteitä, sitä kuitenkin pidätteli vähän hengitystään, kunnes saatiin mustaa valkoiselle: elämästähän ei koskaan tiedä.
 
Meidän, meidän, meidän!!! Ostettiin myös nuo oikeanpuolimmaisessa kuvassa näkyvät grilli & terassin kulmasohva myyjältä nimelliseen hintaan - kävi mäihä, kun hän on muuttamassa kerrostaloon.
 
Ja voi että, kun harmittaa se, ettei meitä ensiasunnon ostajina silloin vuosia sitten ohjattu 49/51-omistusosuusratkaisuun: neljän prossan kiinteistöveron pulittaminen kyllä pikkasen kirpaisi tietäessä, että sen olisi voinut aiemmilla valinnoilla välttää. Kantapään kautta, kantapään kautta... Laina-asioista puheenollen, voin muuten suositella erittäin lämpimästi meille uutta tuttavuutta, Danske Bankia. Kilpailutimme suurimmat pankit ennen lainanottoa, ja Danske Bankin asiakaspalvelualttius, nopeus (ja toki myös lainatarjous) olivat täällä Helsingissä aivan omaa luokkaansa! Lisäksi meidän asioita hoitanut rahoituspäällikkö oli suoraan sanottuna malliesimerkki hyvästä palvelusta. Tää ei siis todellakaan ole "maksettu mainos" - pankeista vain löytyi hurjasti eroja etenkin asiakaspalveluasenteen kohdilla, mikä on ainakin itselleni todella tärkeä asia etenkin, kun kyseessä on niinkin suuri juttu kuin omat raha-asiat.
 
Mä odotan noita ikkunoita (kätevää muuten, kun ikkunanpesu on tuolla oikeastaan pakko ulkoistaa, heh), R odottaa etenkin säilytystilaa keittiöön - täällä nykyisessä ne kun ovat aivan onnettomat.
 
Omakotiasumisessa on meille molemmille varmasti paljon opeteltavaa. Molemmat meistä ovat tosin viettäneet lapsuutemme ja nuoruutemme moisessa, mutta ainakin omalta kohdaltani voin sanoa, etten hirveästi "talonpidon" asioista ollut silloin kiinnostunut. Uutena asiana tulee toki myös se, että tosi monessa asiassa pitänee opetella säästämään - kun esimerkiksi lämmityskulut maksetaan itse, eivätkä ne sisälly vuokraan/vastikkeeseen, kuten kerrostaloasujalla, tulee varmasti tällaisia juttuja opeteltua optimoimaan ajan kanssa. Muutenkin joutuu miettimään kaikenlaisia kulutustottumuksia varmasti hieman eri vinkkelistä: vaikka lainasummamme kuukausierä ei ole juurikaan tämänhetkistä, mielestäni ryöstöhintaista vuokraamme suurempi, pitää yllättäviä kuluja varten olla jatkuvasti pieni säästökassa olemassa.
 
 
Ja tietty tuo pihanhoito... Mutta eiköhän siitäkin selvitä - ja onneksi sitä pitää alkaa miettiä vasta lumien sulettua!
 
Huomenna päästäänkin sitten juhlistamaan talokauppoja pienimuotoisesti, kun turkulaiset ystävämme tulevat kyläilemään! Oops, ei ollakaan taidettu nähdä heitä sitten heinäkuisten häidemme, joissa pariskunta toimi bestmanina ja seremoniamestarina. Huomenna siis kilistellään; kivaa!
 
 
 
Ihanaa viikonloppua kaikille, jollen kerkeä sitä ennen enää moikkaamaan! 

10 kommenttia :

 1. Tosi paljon onnea asuntokaupoista! Voitko tarkentaa vähäsen tälläistä ensiasunnon ostajaa, että miten eroaa omistussuhteessa 49/51 ja 50/50? Koska meille on sanottu montaa versiota eri suunnista.
  Me täällä pidetään peukkuja että se lainakatto-juttu ei menisi läpi, koska muuten saadaan unohtaa meidän talonosto... Toisaalta meidän lainasumma tulee olemaan varmasti huomattavasti pienempi kuin teidän, maaseudulla kun ei talot maksa niin paljoa kuin pääkaupunkiseudulla. Ehkä danske bankista heltiää sitten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Käytännössä kannattaisi ostaa ensiasunto 49/51-periaatteella, koska tuolloin toinen ei omista puolikasta/yli puolikasta ensiasunnosta eikä näin ole varsinaisesti "ensiasunnon omistaja", ja seuraavan asunnon kohdalla homman voi toteuttaa toisin päin. Silloin toinen saa ensiasunnon ostamisen edut, eli käytännössä sen, ettei toisestakaan asunnosta tarvitse maksaa varainsiirtoveroa :)

   Itsekään en oikein nää tuon lainakaton hyötyjä - sen kiertämiseksi keksitään varmasti useita keinoja, ja pitäähän pankeillakin nyt olla työkalut / tietämys siitä, keitä lainoittavat ja millä suommalla.

   Poista
  2. Kiitti vinkistä! Täytyy pitää mielessä, vaikka jos me se talo ostetaan suoraan niin sieltä ei kyllä lähdetä paitsi jos tulee ero tai eläkeikä, ja sillonkin sinnitellään mahdollisimman pitkään.

   Mä olen kanssa ihmetellyt sitä, että sanotaan että ihmiset ottaa liian isoja lainoja, mutta eikös se ole se pankki jonka pitää laskea mihin mitkäkin varat riittää. Me kun käytiin kysymässä lainatarjousta, kun toistaiseksi vain mulla on kunnolliset tulot ja Petellä vain opintotuki ja se mitä saa kuukaudessa tienata. Oltais saatu takauksen kanssa ihan ok summa, millä oltais kyllä saatu jok talo, mutta ei tarpeeksi että oltais saatu laitettua se sitten. Kysyttiin ihan huvin vuoksi, että kun Pete alkaa tienaamaan vähän enemmän kuin minä aloittelevana insinöörinä, niin kuinka paljon summa nousisis, ja se pomppas heti 70 tuhannella ylös, mikä oli aika järjetöntä... Onneksi ei tarvita niin paljon..:)

   Poista
  3. Joo - eipä noita varainsiirtoveroja tee mieli kovin usein maksella :)

   Mekin ostettiin eka asuntomme opiskelijoina ja osa-aikatyöläisinä (tosin se oli Turussa, missä keskustan hinnat ovat aika lailla eri luokkaa kuin Helsingissä), ja hyvin pärjättiin :) Kaipa siinäkin laskettiin myös se mukaan, että tulot tulevat nousemaan tutkintojen myötä :)

   Tsemppiä talonetsintään! :)

   Poista
 2. Onnea kovasti talokaupoista! Nyt on vielä se etu meillä oman talon/asunnon omistajilla, että korot ovat todella alhaalla. Se, jos ne pomppaakin 5-6 prosenttiin, voi olla aika iso lovi lompakkoon.. En tosin aio murehtia sitä etukäteen. Kaikki ajallaan. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Kyllähän se aika selkeetä on, että noihin pinnoihin mennään takaisin muutaman vuoden sisällä, mutta se on sitten sen ajan murhe :)

   Mukavaa viikonloppua myös siihen suuntaan!

   Poista
 3. Upeannäköinen talo! Onnea uuden asunnon omistajille!
  Seurasin sun hääjärjestelyjä taustalta ja nyt uskalsin jättää puumerkin. ;) Aloitin kanssa eilen oman blogin pitämisen.

  T. Sartsu
  vartijanmorsian.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja kiva kun kommentoit :) Pitääkin käydä kurkkaamassa sinunkin blogisi!

   Poista
 4. mekin ostettiin juuri talo, ja kyllä ne pankissa oli sitä mieltä että kannattaa laittaa samantien 50%/50% omistukseen.

  Jos mä olisin omistanut pienemmän osuuden ja mies olisi maksanut varainsiirtoveron omasta puolikkaastaan, ja sitten jos joskus muutetaan ja haetaan laina, niin mä olisin sitten maksanut omasta puolikkaastani. Tällä tavalla siitä säästyi molemmat. Periaatteessa siis jossain vaiheessa sitä tulee kuitenkin maksettavaksi, ja pankki suositteli että laitetaan suoraan 50/50.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuo ensiasunto oli kolmisen kertaa tätä taloa halvempi, ja osakehuoneisto (alempi varainsiirtovero), niin meidän tapauksessamme olisi ehdottomasti kannattanut ottaa 49/51, kun tuo ensiasunnon "puolikas" olisi ollut todella pieni summa tämän talon "puolikkaaseen" verrattuna..

   Tietty teidän tilanteessa kannattaakin varmasti ottaa suoraan puoliksi :)

   Poista