lauantai 1. joulukuuta 2012

Tyttö testaa: Brillit netistä

Jollette ole huomanneet, olen jo pidemmän aikaa hoitanut leijonanosan ostostelustani suoraan kotisohvalta. Tässä noin vuoden takaisessa postauksessani hääblogin puolelle on muutamia puolivillaisia vinkkejä nettishoppailuun, joista suurimman osan allekirjoitan edelleen. Tällä kertaa hyppäsin kuitenkin mukavuusalueeni ulkopuolelle!
 
Vaikka olenkin likinäköinen, käytän silmälaseja suhteellisen harvoin: silmänbrillit tulee asetettua nenälle autoa ajaessa, telkkaria katsoessa sekä duunipalavereissa. Muulloin pärjään ilman, vaikka epämukavilta sivuvaikutuksilta ei aina voida välttyä: tietyn välimatkan päästä tai väkijoukosta en välttämättä tunnista ihmisiä, mikä on aiheuttanut välillä kiusallisia tilanteita. En vaan osaa käyttää silmälaseja - vaikka sellaiset itselläni on ollut seitsemisentoista vuotta, en ole vieläkään oppinut aktiivikäyttäjäksi! Miinusta on vain sen verran, että normaaliarki rullaa suurimmaksi osin ilman, joten lasit tuntuvat häiritseviltä ja "ei yhtään omalta jutulta". Piilolinssejä käytin myös aktiivisesti kymmenen vuoden ajan, mutta niiden kanssa venkslaaminen tuntuu nykyään vaivalloiselta ja ikävältä ratkaisulta - vaikka millä supadupapiilareilla silmät tuppasivat kuivumaan ja kutiamaan. Avautumisen pointtina siis on se, että tarvitsin uudet silmälasit!

Uutukaiset! Ylemmät kehykset Carreran, alemmat Scoutin.
 
Koska nykyiset, pitkän kaavan kautta suomalaisesta "perusoptikkoliikkeestä" hankkimani silmälasit eivät vieläkään vetele ihan viimeisiään, ajattelin kokeeksi testata jotain aivan uutta: tilata brillit netistä. Eri sivustoja tuli selailtua useammankin illan ajan. Selailin niin suomenkielisiä, EU-ringin sisällä toimivia kuin jenkkisivustojakin: mistä löytyisivät kilpailukykyiset hinnat, helppokäyttöiset sivut sekä hyvät toimitusehdot yhdistettynä tilauksen helppouteen? Jo EU:n sisältä sivustoja löytyi niin paljon, että päätin heivata kaikki "tullilliset vaihtoehdot" jo ensi alkuun, vaikka hinnat olisivat saattaneet olla edukkaammat.
 
Tsekkasin useammankin nettisivun sekä niiden saamia kuluttaja-arvioita erinäisiltä sivustoilta. Suomen kielellä palveluitaan tarjoavista suosikikseni nousi Lensway, jolla oli valikoimissaan edullisten (omien?) mallien lisäksi myös merkkikehyksiä. Mielestäni kehysten hinnat siellä olivat kuitenkin kalliimmat kuin muualta EU-alueelta tulleitta tilatessa (tosin toimitus saattaa olla nopeampi) ja suhteellisen suppeasta valikoimasta ei löytynyt itselleni mieleistä mallia. Italialainen Otticanet isolla valikoimallaan ja edullisilla hinnoillaan kiinnitti myös huomioni, ja sivuilla tulikin vietettyä tunti jos toinenkin - osaksi myös sen vuoksi, että sivuilla on äärimmäisen huonot hakuominaisuudet, jollei tiedä tarkasti merkkiä/mallia, jota on hakemassa. Sivut olivat ilmeisesti juurikin uudistumassa, joten prakasivat myös sen vuoksi - tänään sinne klikatessa ne näyttävät ihan erilaisilta kuin kuukausi sitten, joten ehkä käytettävyyskin on parantunut!

Lopulta päädyin brittiläisen Glasses Directin sivuille. Se vaikutti sopivan edulliselta vaihtoehdolta, mieleinen kehysmalli löytyi nopeasti ja netistä lukemieni arvioiden perusteella myös palvelu ja toimitusnopeus olivat kohdillaan. Ei kun tilaamaan siis: valitsin ostoskoriin mustavalkoiset Carreran kehykset. Tilausvaiheessa oli mahdollista upgreidata linssien ominaisuuksia maksua vastaan (tilausta tehdessäni peruslinssit vahvuuksilla sai kaupan päälle): itse valitsin viidentoista punnan hintaisen paketin, jossa oli heijastamaton pinta sekä naarmuuntumista estävä pinnoitus. Sen jälkeen pitikin kaivella esiin silmälasimääräystä: käytin samoja arvoja kuin edellisissä laseissanikin, mutta fiksu varmaan menisi tarkistuttamaan silmät ennen tilausta Suomessa. Jälkeenpäin Glasses Directista tuli myös meiliä, jossa pyysivät skannaamaan ja lähettämään silmälasimääräyksen heille sähköpostilla: tämä on heidän prosedyyrinsa ulkomaille tilattaessa, joten ilman määräystä arvoja päästä heittämällä ei kannata tilausta tehdä.

Tärähtäneessä kuvassa tyytyväinen silmälasikäärme uusien prilliensä kera.

Kassalla odotti vielä iloinen ylläri, mitä en ollut huomannutkaan: kaupan päälle sai tilata toiset saman hintaluokan lasit vahvuuksilla! Pikaisen selailun perusteella päädyin toisiin, lähes identtisiin laseihin, joissa erottavana tekijänä oli väritys: repäisin ja valitsin musta-pinkit! Pinkki ei ole koskaan kuulunut lempiväreihini, mutta näiden pinkki sisäosa oli mukavan pirteän oloinen, eikä kuitenkaan liian näkyvä yksityiskohta. Tilaus itsessään sujui sukkelaan: aiemmin mainitsemani, sähköpostitse lähettämäni skannin jälkeen lasit lähtivät labraan valmistettavaksi jo seuraavana päivänä, ja parin päivän kuluttua sain viestin, että paketti on lähtenyt Suomeen. Lasit toimitettiin UPS:n kuriirilla kotiovelle, ja toimitus Briteistä Suomeen vei kolmisen arkipäivää. Yhteensä koko lysti tuli maksamaan hieman alle 200 euroa; halvemmalla varmaankin pääsisi (mulla hintaa nostivat merkkikehykset ja paremmat linssit), mutta ei mun mielestäni lainkaan paha hinta kaksista laseista. Olen erittäin tyytyväinen niin uusiin laseihini kuin nettioptikkoliikkeen palveluun; voin siis tämän kokemuksen perusteella suositella lämpimästi!

Onko teillä kokemuksia tai suosituksia silmälasien tilaamisesta netistä?

2 kommenttia :

 1. Mua arveluttaa rillien nettiostamisessa se, miten sopivuus ja istuvuus varmistetaan. Kun ei mulle ole vielä kertaakaan tämän seitsemäntoistavuotisen rillielämän aikana löytynyt suoraan hyllystä istuvaa mallia, vaan aina on pitänyt justeerata.. Ja yleensä ne mallit, joiden ajattelee näyttävän hyvältä, onkin aivan karseat ja päinvastoin :D Eli saitko kerralla istuvat pokat vai pitikö käydä jossain taivuttelemassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoja juttuja itse mietin, ja testailin sitten oman kuvan päälle nettisovelluksilla erilaisia brillejä :D Eihän se ihan sama ole kuin paikan päällä kokeilu, mutta mä jotenkin vierastan optikkoja yli kaiken (oon tosi huono lähtemään kaupoista ulos ostamatta mitään ja optikoilla on usein paikan päällä aika suppeat valikoimat)..

   En uskaltaisi kovin kalliita kehyksiä tilata juuri tuon takia, ja tää summa oli onneksi niin pieni, ettei olisi harmittanut, vaikka olis tullut täysin vikatikki tai olisi pitänyt viedä säädettäväksi vielä Suomessa. Tuurilla tuli kuitenkin just eikä melkein sopivaa :)

   Poista