keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Lakanasta asiaa

"Jos sitä vaikka lakanaostoksille lähtisi". Jep - eipä tuo ole kuulunut meikäläisen sanavarastoon ehkä ikinä. Vuodevaateosasto on karttunut vuosien saatossa puolihuolimattomasti mistä milloinkin: Ikeasta mustaa ja valkoista, Stockan aleista ja ties mistä Kampituspäiviltä Marimekkoa, vanhempien kaapista Finlaysonia... Sitä sun tätä, kuitenkin eniten sitä pleiniä mustaa ja valkoista. Lakanakaappia inventoidessani olen päätynyt siihen tulokseen, että huomattavan suuri osa tuosta nykyisestä musta-valkokavalkaadistakin on jo elänyt aikansa. Niille on näytetty pesukoneen ja kuivausrummun sisuksia jo niin moneen kertaan, että ne ansaitsisivat eläkepäivät vaikkapa autonpesurätteinä. Otetaanko siis suunta Ikeaan hamstraamaan taas uusi satsi mustia ja valkeita, vai kokeillaanko tällä kertaa jotain muuta?
 
Kun sitä ryhtyy tarkemmin pohtimaan, kuluu ihmisen elosta ja olosta suhteellisen suuri osa vällyjen välissä pötkötellen. Miksei siis sillekin osastolle voisi välillä hankkia jotain kivaa ja totutusta kaavasta poikkeavaa? Omissa ajatuksissani pyörivät esimerkiksi nämä:
 


 
Hayn Colour Blockit tai Minimalit. Niin, keltainenhan se siellä taas kurkistaa. Sekä...
 
 
Marimekon Tuuli-pussilakanat. Mustaa ja valkoistahan nämäkin, mutta vähän yllättävämmässä muodossa kuin kokovärisinä versioina.
 
Mikä siis estää? No, tietysti se hinta. Kun on tottunut tekemään lakanaostokset vasemman käden pikkurilliä käyttäen, näyttää muutamankin satasen kustannus lakanaparista epäilyttävän suurelta. Lisäksi myöskään perinteinen pussilakana + tyynyliina -kombo kertaa kaksi ei sinällään riitä, vaan tyynyliinoja pitäisi kutakin kohti hankkia vielä erikseen lisää, itselläni kun on viehättävä tapa nukkua vähintäänkin kolmen tyynyn kera (yksi pään alle, yksi pään päälle, yksi syliin... Ja yksi varalle). Hankalaksi menee! Löytyykö teiltä joitain ässiä hihasta vuodevaatteiden valintaan?

8 kommenttia :

 1. Materiaali, materiaali, materiaali. Joko sanoin materiaali? :D Vaikka tässä taloudessa on pihistelty yhdessä jos toisessakin, on lakanat kyllä siellä panosta-puolella ja tukevasti. Meidän parhaat lakanat on Filaysonin, Marimekon ja Tom Taylorin. Ehdottomasti kauhun puolella on Hemtex ja Ikea, molempien lakanat on jääneet käyttämättä, vaikka joskus onkin hankittu kokeeksi. Hyvissä pehmeissä puuvillalakanoissa kiertää ilma ihan eri tavalla kuin pellinkovissa halpisversioissa, nukkumamukavuudessa on iso ero. Noi laadukkaammat kestää myös pesua paremmin, ollaan kolme vuotta käytetty tuota Finlaysonin komboa joka toisella lakananvaihdolla (miten niin tykätään niistä? :D), eikä ole menneet miksikään. Edes aluslakanoista ei ole väri säikkynyt, vaikka niitä on tässä taloudessa kokonaista kaksi kappaletta, eli vaihtoon menee melko usein. Ja meillähän koirilla on lupa nukkua sängyssä, joten petivaatteet vaihdetaan aika usein.

  Noissa Tom Tayloreissa on muuten yksi ärsyttävä ominaisuus. Niissä ei ole pussilakanan "yläpäässä" aukkoja ollenkaan. Niiden laittaminen yksistään on aikamoista kikkailua, sellaiset kotimaiseen tapaan tehdyt kun vaihtaa parissa minuutissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin nuo muut ovat kestäneet huomattavasti paremmin kuin Ikeat, vaikka ei Ikeasta niitä ihan halvimpia olla ostettukaan.. Väri niistä mustista ainakin pakenee alta aikayksikön.

   Mä taas oon niin tottunut tuommoisiin pussilakanoihin, joissa ei ole ylhäällä aukkoja, että "suomalaisen mallisetkin" lakanat tulee laitettua samalla tyylillä (kääntö väärinpäin, kulmista kiinni ja pussilakana peiton yli oikeinpäin), joten se ei haittaa :)

   Poista
  2. Musta pakenee koko lakanasta ja toinen mikä ärsyttää, on värin karkaaminen valkoisiin osiin. Mustavalkoinen ja punavalkoinen eivät näytä kovin viehättäviltä, jos koko homma on tasavärinen :P

   Ilmeisesti tekniikkalaji nuo reiättömät, multa kun ei onnistu :D

   Poista
 2. Ei löydy Ässiä hihasta, mutta ajattelin muuten kommentoida. :) Oon samanlainen lakanahunsvotti, että ostan yhden Ikeasta ja toisen Anttilan tarjouskorista. :D Nyt olen kanssa vähän ruvennut panostamaan vuodevaatteiden laatuun, mutta mepä päätettiin ostaa tuplaleveäpeitto, joten siihen on kohtuu vaikea hankkia pussilakanaa, lähes kaikki kivat kun on normikokoisille peitoille.
  Lisäksi oon myös ihmetellyt, että miksi siinä pakkauksessa on aina vaan kaksi tyynyliinaa? Meistä ainakin molemmat nukkuu kahdella tyynyllä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkein ärsyttävintä on se, jos saatavilla ei edes ole helposti samaan settiin lisätyynyliinoja.. Silloin jää helposti koko setti ostamatta :P

   Poista
 3. Blogeissa aikanaa paljon pyörinyt Quincy on aika hauska paikka iloisine lakanoineen. Äsken vilkaistuani sivustoa enää ei ole niin paljon hienoja lakanoita tarjolla, mutta onhan nuo jäljellä olevatkin ihan kivoja! :)
  http://www.quincy.fi/store/index.php/interior-decoration-1/bed-linens.html?limit=60

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin käydä katsomassa, kiitos! :)

   Poista
 4. Yksi ässä on tehtaanmyymälät. Meille on monet lakanat (ja peitot, tyynyt, pyyhkeet jne) hommattu finlaysonin tehtaanmyymälästä. Sieltä on löytynyt myös 2.laatua esim peitoista, joka tarkoittaa että peitossa saattaa olla yksi ylimääräinen sauma keskellä peittoa, joka nyt ei ihan hirveästi haittaa nukkumista, mutta hintaa se alentaa kivasti :)

  Täytyy kyllä kommentoida noita ikean lakanoita; kuosit ja värit tosi jees, mutta kangas ihan hirveää tavaraa. Yhdet olen ostanut, mutten toisia enää kyllä osta.

  -Maya

  VastaaPoista