torstai 7. helmikuuta 2013

Lakkoilemattomuutta - vai jotain ihan muuta?

Mä en ole lakkoilija. En koskaan julista olevani herkku- tai karkkilakossa, viettäväni tipatonta tammikuuta tai lopettavani tietyksi aikaväliksi vaikkapa kahvinjuonnin. Haluan tarttua hetkiin ja uskon sattumaan, enkä esimerkiksi halua missata minulle mahdollisesti tarjottavaa, höyryävän herkullista korvapuustia, joka saattaisi maistua parhaalta ikinä. Tai joutua juomaan Pommacia vuosisadan kemuissa, joissa muut särpivät kuohuvaa, jos sellaiset sattumalta osuisivat tammikuulle. Tai kärvistellä neljän tunnin aamupalaveria tavallista huonommin nukutun yön jälkeen kuivin suin, koska joku on unohtanut tilata teetä. Eihän lakko ole lakko eikä mikään, jos siitä saa lipsua edes sen yhden kerran - siksi lakkoilu ei ole mua varten. Selkärangattomuutta? Kenties. Omalla mukavuusalueella pysymistä testaamatta omaa mielenlujuuttaan ja rajojaan? Noh - ehkä keksin muutaman tavan koetella noita muutoinkin kuin kieltäytymällä kuukaudeksi nallekarkeista. En kuitenkaan tällä halua suututtaa ketään, joka lakkoilun kokee hyväksi tavaksi edistää tavoitettaan; itselleni kyseinen menetelmä ei vain sovi. Olen tähän mennessä oppinut tuntemaan itseäni sen verran, että määrämittaisen kieltäymysjakson jälkeen palaisin huonoille tavoille heti lakkoni loputtua. Tuplana. 
 
 
Lakkoiluvastaisuudestani huolimatta olen tällä hetkellä eräänlaisessa "lakossa", ja vieläpä niistä itselleni kaikkein hankalimmassa! Nyt on nimittäin aika ryhtyä rajoittamaan ostosten tekoa ja miettimään tarkemmin, mihin irtopennosiaan hassailee - ja nimenomaan vaateostosten kohdalla. Itse olen parantumaton impulssiostaja, ja usein tulee hankittua kaapin täytteeksi hetken mielijohteesta kaikkea erittäin turhaa perustellen ostoksia ikuisilla tekosyillä, joista yleisimpiin kuuluu toki se perinteinen alefaktori. Muuton yhteydessä kyseinen kauhistus jälleen realisoitui: paljon löytyy vaatekaapista hyvääkin, mutta myös todella paljon täysin turhaa täytevaatetta, joihin pukeutuessa en ole yhtään oma itseni. Testasin tätä ajatusta käytännön tasolla tällä viikolla (n=1): tiistaiaamuna päätin vetää ylleni jo jonkin aikaa kaapissani majailleen, nudesävyisen (joskin vaaleanpunaiseen taittavan) neulepaidan, joka näytti kovin hienolta verkkokatalogin kuvissa ja jonka olin ostanut aleista jostain täysin tuntemattomasta syystä. Ehkä olin vain vahingossa unohtanut koko paidan olemassaolon ja siitä tulisi uusi lempparini? Kuten arvata saattaa, kävi vanhanaikaisesti - koko työpäivän ajan peilistä katsoi takaisin Putte Possu. Olisi ehkä kannattanut tuotakin hankkiessa pitää mielessä inhoni hennon vaaleanpunaista sävyä kohtaan: ostaa jo alkumetreillä ilmiselvän hudin sijaan jotain omannäköistä.
 
 
Yritänkin tässä asennoitua välttämään tosissani puolivillaisesti perusteltuja vaateostoksia. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään lakko, vaan tarkoitus olisi päästä tästä tavasta eroon lopullisesti. Eikä välttämättä pelkästään kukkaronnyörien kiristämisen vuoksi: hyviä ostoksia voi tehdä myös edullisesti, ja johonkin kalliimpaan ja kestävämpään juttuun kannattaa mielestäni edelleenkin satsata, jos sitä oikeasti haluaa (niin seesteinen mä en vielä näissä ajatuksissani ole, että vaihtaisin äskeiseen viimeisen sijalle tarvitsemisen). Vaatekaappi saa olla täysinäinen, mutta sen tulisi olla täynnä käyttökelpoista tavaraa: turhien rättien haaliminen on älyvapaata toimintaa. Katsella, selailla, unelmoida ja mietiskellä ei ainoastaan saa, vaan myös täytyy ja paljon; itselleni vaikein on aina se hetki, kun jokin juttu pitää jättää mielen perukoille hautumaan kotiin kantamisen sijasta. Nyt jää nähtäväksi, kuinka tässä käy!

6 kommenttia :

 1. Mulla on ihan sama "ongelma". Jos yritän totaalikieltäytyä mistään, niin johan sitä alkaa tehdä sairaasti mieli. Musta on parempi syödä vaikka lakupatukka päivässä, kuin revetä syömään koko suklaalevy kerralla..
  Ja joo vaatekaappi tursuaa vaatteita joita en osaa käyttää. Mäkin olen päättänyt, että en osta enää mitään muuta kuin täydellisiä vaatteita. Ei ihan kivoja koska ne on halpoja. Haaste tämäkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en vaan saa itseäni ymmärtämään lakkoilun pointtiakaan - miks lopettaa jokin asia, jos sen aikoo alun alkaenkin aloittaa taas x ajan päästä?

   Itse oon jo muutaman vuoden onnistunut laukkuostoksissa rajoittamaan ne ainoastaan niihin, jotka oikeasti haluan, joten ehkä tää vaatepuolikin onnistuu jossain vaiheessa :)

   Poista
 2. You go girl! Mä olin ennen myös varsin impulsiivinen ostaja, mutta rahan tuhlaus alkoi jossain vaiheessa ottaa päähän. Varsinkin, kun hankkimieni paitojen ovh alkoi olla lähtöhinnaltaan järjestään parisataa kuin alle satasen.

  Ostan nykyään aika harvoin enää vaatteita. Tämän alkuvuoden aikana vaatekaappini on saanut vain yhden lisäyksen, ja siitä tuli hetkessä lempipaitani. Mietin koko ajan kriittisemmin tarvitsenko todella juuri tätä vaatetta jne. Tällä hetkellä olisi oikeasti akuuttitarve laskettelutakille (lähdemme tänään Lappiin), mutta en ole vuosien etsinnän tuloksena löytänyt vieläkään sopivaa - niin kukkarolle kuin silmälle. Siihen asti laskettelen edelleen semisopivalla vaihtoehdolla, jonka alle pakkaan fleecepuseroa ja muuta mukavaa. Meneehän se näinkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla onneksi nuo kalliimmat ostokset ovat useimmiten olleet suht harkittuja - ei siis haittaa, vaikka niitä tekisi enemmänkin :) Semmoinen turhan "ihankivan" hamstraaminen ottaa eniten päähän :P

   Mulla ei muuten vielä(kään) oo sitä ulkoilutakkia :D Nyt kun asutaan täällä kaukana, niin sellaisen hankkiminen olis varmaan ihan asiallinen veto.. Yhtä jo kokeilin aleissa, mutta jätin sitten vielä ostamatta :)

   Poista
 3. Tuli tässä turhista ostoksista mieleen, että sä varmaan tiedät paljon hyviä verkkokauppoja. Kiinnostaisi lukea vinkkejä hyvistä verkkokaupoista!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea! Ostan tosin lähes kaikki vaatteeni Net-a-porterista (http://www.net-a-porter.com) ja sen sisar-outletista Outnetista (http://www.theoutnet.com), mutta joskus harvoin tulee muitakin nettikauppoja hyödynnettyä :) Muistakin harvemmin tilaan jotain, mutta voisin tosiaan listailla joitain hyväksi havaittuja, kunhan ehdin!

   Poista