torstai 21. maaliskuuta 2013

Jotain värikästä

Ennen muuttoa pähkäilin kirjahyllyratkaisua. Miksi, minne ja mihin tarkoitukseen? Sopivaa hyllyä ei tuntunut löytyvän niin mistään ainakaan siinä hintaluokassa, mihin budjetti muuton alla olisi taipunut. Monet hyllyt myös näyttivät kovin raskailta, enkä ainakaan alakertaan halunnut sellaista perinteisempää ratkaisua, missä kirjojen paikka on symmetrisissä, neliskanttisissa laatikoissa. Alakertaan meille tuli loppujen lopuksi vasemmanpuoleisen, Sköna Hemin sivuilta löydetyn kuvan perusteella ideoitu väliaikaisratkaisu:
 
 
Pehmeäkantiset kirjat on meillä siis sijoitettu askeettisesti kahden pitkän Lack-hyllyn päälle tv-nurkan takaosaan, sohvan yläpuolelle. Täällä tosin asuvat pelkät pehmeäkantiset kirjat, ja kovakantiset kirjat sekä osa pokkareista odottelee vielä makuuhuoneen kaappiin (!) ladottuna lopullista sijoituspaikkaansa. Se tulee luultavasti olemaan työhuoneessa, kunhan budjetti joskus sallii just-eikä-melkeen-täydellisen kirjahyllyn hankinnan. Se ei kuitenkaan ole ostoslistan kärkisijoilla, joten saattaapi tuossa tuokio vierähtää, ennen kuin loput opukset pääsevät ansaitsemalleen paikalle.
 
Päinvastoin kuin inspiraatiokuvassa, en halunnut lähteä järjestelemään kirjoja minkään värikoodiston mukaan, vaan pitää hela hoidon rentona, suloisena sekamelskana, ja tämä värioksennusläiskä toimii mielestäni ihan hyvin muutoin kovasti mustavalkoisessa tilassa. Kaikkiin alakerran kolkkiin se ei myöskään näy, sillä hyllyt on sijoitettu hieman piiloon kohtaan, jossa pieni väliseinä erottaa tv-nurkkauksen muusta alakerran tilasta.
 

 
Hyllytila tosin näistäkin alkaa jo loppua, vaikka esillä on vain ehkä kolmasosa taloutemme niteistä. Tästä on kuitenkin vieraidemme helppo kurkata, josko jotain kiinnostavaa luettavaa löytyisi kotiinviemisiksi: itse laitan mielelläni pokkareita kiertoon sukulaisille ja kavereille, sillä itse näitä, useimmiten hetken mielijohteesta marketin pokkarihyllystä napattuja kavereita tulee todella harvoin luettua uudelleen läpi. Mitään kovin edustavaa kirjallisuuden klassikkoa ei näille hyllyille siis ole päätynyt, heh.
 
Millainen kirjahylly teidän taloudessa on, vai tarvitaanko sellaista lainkaan? Mikä olisi unelmien säilytysratkaisu?
 
PS. En tiedä, olenko tulossa ihan höppänäksi, mutta olen viime aikoina alkanut fiilistellä ajatusta lukupiiristä. Oma kirjamakuni kun velloo laidasta laitaan, ja kirjaan syventyminen onkin ollut yksi lemppariharrastuksistani ihan pienestä tytöstä saakka. Lukemastaan olisi välillä mukava vaihtaa ajatuksia muiden kanssa (tähän liittyy vielä visio teekupposesta ja vastaleivotusta korvapuustista, haha), ja myös saada suosituksia hyvistä kirjoista - itselläni ainakaan tunnit vuorokaudessa eivät tunnu enää riittävän esimerkiksi kirjablogien seuraamiseen. Vähänkö olis kivaa!

12 kommenttia :

 1. Ooh mä rakastan just tollasia pokkareita, toiset vannoo kovakantisten perään.. Meillä on kans mun hömppäpokkarit piiloteltu sinne tänne, joskus olisi ihanaa saada sisustaa koko kämppä niin, että myös kirjoille löytyisi oma kolonsa. Ehkä sit kun saadaan isompi kämppä joskus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin luen mieluummin pehmeäkantisia, kun niitä voi väännellä ja käännellä miten huvittaa ;) Ja hintakin on yleensä aikakauslehden luokkaa, niin ei tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa ostaessa!

   Poista
 2. Mulla on ollut kaksinkin kappalein niitä klassisia symmetrisiä neliönmallisia laatikoita. Voi yäk... Toisen sain jo hukattua, toinen lähtee sitten, kun on varaa sijoittaa uuteen. Itse en oikein lämpeä avoimelle kirjahyllylle puhtaasti siivoussyistä, kirjat keräävät varsinkin matalissa, lähellä lattianrajaa olevissa kirjahyllyissä älyttömän paljon pölyä. Luulen, että meidän kirjahyllyhankinta onkin tyynen rauhallisesti ovellinen Bestå.

  Minulla on myös paljon kirjoja, myönnän hamstraavani a) koirakirjoja (laadukkaita, ei niitä yleispäteviä rotuoppaita :D) pitkin maailmaa ja b) ammattikirjallisuutta. Jokin oikeasti siisti, valoisa, hyvän näköinen hyllyratkaisu antaisikin niille hyvän paikan. Valkoinen Harmaja -blogissa on hieno kirjahylly olohuoneessa. Sellainen ei olisi hassumpi, jos jossain kohdassa johonkin sopivaan kohtaan saisi levytettyä moisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on ollut noita "neliöhyllyjä" asunnossa jos toisessakin, mutta nyt ollaan vihdoin päästy niistä eroon. Ei siinä - kyllähän ne joihinkin koteihin sopivat mainiosti, mutta itse vaan en lämpene; etenkään, kun en halua kirjahyllyyn juuri mitään muuta tilpehööriä kuin kirjoja.

   Poista
 3. Meillä on kanssa kirjat värioksennusjärjestyksessä :D Meillä kirjat kirjahyllyssä pinoissa ja riveissä. Osalla hyllyistä on säilytyskoreja ja väleissä myös jotain harkittuja koristeita. Aiemmissa asunnoissa minullakin on ollut hyllyt kirjoille, mutta kun muutimme yhteen ja tähän asuntoon, kirjat lisääntyi ja iso olohuone kaipasi isoja huonekaluja, joten kirjahylly päätettiin ostaa :)

  ps. lukupiiri kuulostaa hyvältä! Oma lukuharrastus on ollut vähän jumissa, mutta nyt olen löytänyt rakkauden lukemiseen uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värioksennusjärjestys on ihan paras :) Eikä tartte miettiä, mihin väliin uuden kirjan asettaa!

   Mäkin jumitin lukemisen kanssa jokunen vuosi sitten, kun oon ehkä maailman huonoin kirjaston asiakas (unohdan aina palauttaa ne kirjat). Sitten keksin pokkarit, joita voi surutta ostaa omaksi; mulle ei ainakaan ole väliä, onko kyseessä uutuuskirja vai ei :)

   Poista
 4. Meidän kirjahyllyllä on hauska tarina: se on alkuperäisesti tehty mun lapsuudenkotiin mittatilauksena koko huoneen kattavana täyspuurakennelmana. Kun porukat sitten myivät tuon talon, kirjahylly ei kuulunut kauppaan (vaikka oli siis seiniin kiinnitetty yms - pitkä tarina). Hyllyt purettiin ja säilöttiin pariksi vuodeksi varastoon.

  Mun ja Miehen muuttaessa ekaan omaan kotiimme saimme valita hyllykokonaisuudesta sopivat palat meidän käyttöömme ja rakensimme oman "mittatilaushyllyn" makkariimme. Tähänkin liittyy "hauskoja" kasaus- ja purkutarinoita, lähinnä vesivahinkojen yhteydessä.. Nykyiseen kotiin edellisen kodin versio oli himpun liian leveä, joten näppärä Mies tarttui sahaan.. Mittatilaushyllystä on siis nyt menossa jo kolmas versio! :D

  Hylly on meillä sijoitettu siihen "ylimääräiseen" huoneeseen, joka myös kirjastoksi on ristitty. Se ei näy olkkarin puolelle, mikä on oikeastaan ihan hyvä asia, sillä sen sisältö ei ole millään lailla salonkikelpoisessa kunnossa. Väriläiskiä siis meilläkin ;)

  Lukupiiri olis kyllä tosi kiva harrastus! Yhdet kaverit mua joskus pyysikin mukaan omaansa, mutta maksetut harrastukset jyräsivät osallistumismahdollisuudet..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavarat, joiden takana on tarina, on ihan parhaita :)

   Poista
 5. Oi mäkin innostuin nyt tuosta lukupiiriajatuksesta!
  Aloin miettimään sellaista kerran kuussa tapahtuvaa brunssikokoontumista aina jonkun piiriläisen luona isolla aurinkoterassilla (sellainenhan löytyy joka tyypiltä, etenkin täällä Kalliossa, etenkin ympärivuoden) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samansuuntaisia mietteitä on ollut itsellänikin :) Kun terdekin löytyy, heh :)

   Poista
 6. Mulla on iso lundiahylly kirjoille, mutta kaikki ei mahdu siihen, niin jotain uusia virityksiä pitäisi kehitellä. Lukupiiri olis kans kiva harrastus! Kannattaa muuten facebookissa tykätä sivusta Kotimaiset kirjablogit, jos et ole vielä sitä tehnyt, kun sitä kautta on helppo saada lukuvinkkejä keskitetysti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, pitääkin heti käydä kurkkaamassa! :)

   Poista