lauantai 9. maaliskuuta 2013

Kenian safarimatkaajan vinkit

Lupasin Kenian-matkaamme liittyen jakaa muutaman käytännön vinkin, jotka jäivät mielen perukoille matkastamme. Täältä pesee:
 
- Viisumi. Noin neljänkymmenenviiden euron arvoisen viisumin voi ostaa lentokentältä saavuttaessa, ja maksuksi kelpaavat paikallisen valuutan lisäksi ainakin dollarit ja eurot. Jos viisumin tahtoo välttämättä noutaa etukäteen, lähin lähetystö on Tukholmassa. Viisumin hankkiminen kentältä oli nopea ja simppeli homma, tosin jonottamaan jouduimme puolisen tuntia. Passin täytyy olla voimassa sen perus-kuuden kuukauden periodin matkan jälkeen, jotta pääsee maahan.


- Malarialääkitys. Itse olimme tämän kanssa "hieman" jälkijunassa, ja soitimme reseptin työterveyslääkäriltä matkaa edeltävänä päivänä. Se oli kuitenkin kreivin aikaan; Malarone aloitettiin vasta matkaa edeltävänä päivänä. Joka päivä otettiin yksi tabletti, ja kuuria jatkettiin vielä viikon verran matkan jälkeen. Malaronet ovat myös melko tyyriitä; kolmen viikon kuuri kahdelta henkilöltä maksoi vähän päälle 250 euroa. Otimme tabletit ruokailujen yhteydessä, eikä kummallekaan meistä tullut Malaronesta minkäänlaisia sivuvaikutuksia. Huomattavasti huokeampi malarianestovaihtoehto on kuulemani mukaan Lariam, jonka olen kuitenkin kuullut ihan tuttavapiiristänikin aiheuttavan melko usein ikäviä sivuvaikutuksia, kuten unissa nähtyjä pikku-ukkoja.

- Moskiitot. Hyttysiä pyöri ympärillä etenkin iltaisin. Hotelleissamme oli sängyn ympärillä hyttysverkot, jotka hotellin henkilökunta kävi virittelemässä joka ilta. Hotellihuoneisiin tuotiin myös päivittäin kertakäyttöiset hyttyskarkoteliinat ihon pyyhkimiseen. Itse pärjäsimme näillä, mutta kyllähän niitä moskiitonpistoksia etenkin alun safariosuudella tuli jonkin verran.


- Viileät illat ja aamut. Aamut ja illat eivät olleet tammikuun safariosuudella mitenkään trooppisen kuumia, vaikka päivisin mittari kipusi lähelle kolmeakymmentä astetta. Öisin lämpötila saattoi laskea viidentoista asteen hujakoille, joka kuuman päivän jälkeen tuntui melkoisen jäätävältä. Siksi kannattaakin varata mukaan myös pari pitkähihaista paitaa, jotka on helppo riisua sitten, kun aurinko alkaa päivällä porottaa. Omasta mielestäni myös kevyet housut, joiden lahkeet sai päivällä kääräistyä ylös shortseiksi olivat safarilla kaikkein kätevimmät; aikaiset aamustartit olisivat ainakin saaneet itseni jäätymään kalikaksi, jos ainoa vaihtoehto olisi ollut shortsit. Väriltään vaatteiden tulisi ohjeiden mukaan olla suhteellisen neutraaleja, sillä kirkkaat värit saattavat häiritä eläimiä.


- Pankkiautomaatit. Automaatteja ei todellakaan joka nurkalla, joten kannattaa hyödyntää rahannostomahdollisuus aina, kun sellainen matkan varrelle sattuu, jollei koko matkakassaa halua kantaa mukanaan koko matkan ajan. Oman matkamme varrella törmäsimme useimmiten Visan automaatteihin - esimerkiksi Aasian matkoillamme Masterin seiniä löytyi huomattavasti helpommin. Kannattaa myös olla valmistautunut siihen, että kortilla maksaminen tökkii lähes kaikkialla muualla kuin hotelleissa, joten käteinen on must. Myös dollarit ja eurot tuntuivat olevan käypää valuuttaa lähes kaikkialla, minne turistit eksyvät.
 
- Juomat. Olen lukenut, että safarimatkoilla ei useinkaan edes täysihoitoon sisälly minkäänlaisia juomia - näin ei meilläkään. Vettä tuotiin kaksi puolen litran pullollista huoneisiin vuorokaudessa, ja that´s it. Kannattaa varautua maksamaan esimerkiksi aterioiden yhteydessä siis myös alkoholittomista juomista, kuten vedestä. Autossa tosin oli safariosuuksilla mukana vettä kylmälaukussa, mitä sai nautiskella mielin määrin.


- Ota matkaan ainakin kiikarit, yleisadapteri, hattu / päähine sekä aurinkovoidetta. Vaikka puskissa ajellaankin, ei luonnonsuojelualueella siltikään ole lupa kruisailla ihan missä lystää. Eläimiä saattaa siis joutua tiiraamaan matkan päästä - etenkään kissat eivät uskaltautuneet autoseurueiden lähelle, joten kiikari on oivallinen matkaseuralainen. Oppaallamme oli kyllä matkassa yhdet kiikarit, mutta jos molemmat haluavat spottailla näkymiä samaan aikaan, osoittautuvat omat kiikarit käteviksi. Yleisadapteri kannattaa pakata mukaan kameran ja muiden vimpaimien akkujen lataamiseksi, vaikka panttia vastaan sellaisen olisikin kai saanut lainata hotelleilta.

Jonkinlainen hattu tai päähine kannattaa myös ottaa mukaan! Kaikissa näkemissäni safarikulkuneuvoissa on irrotettava katto, joka joissain tosin nousee auringolta suojaavaksi katokseksi. Meillä näin ei ollut, joten katto irrotettuna ajellessa niin nassu kuin pääkin olivat palamisvaarassa. Myös aurinkovoide kannattaa pakata mukaan Suomesta, sillä kyseistä tököttiä ei myydä juuri missään; ja jos myydään, se on kiskurihintaista.


- Hakuna matata! Sähköt saattavat katketa kesken kaiken määrittelemättömäksi ajaksi hyvässäkin hotellissa (pieni taskulamppu voi pilkkopimeässä osoittautua hyödylliseksi matkakaveriksi); autosta saattaa puhjeta rengas; voidaan jumiutua hetkeksi mutavelliin.. Huoli pois - ollaanhan lomalla, joten kiirettä ei ole!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti