perjantai 15. maaliskuuta 2013

Leipää, nam!

Hitot joistain hiilareista; oman kotiuunin perukoilla valmistuva leipä on parasta herkkua!  Tällaista, parin eri ohjeen pohjalta sovellettua liepuskaa natusteltiin eilen:
 
 
Foccaccia
 
4 dl kädenlämpöistä vettä
4 rkl neitsytoliiviöljyä
30 g tuorehiivaa
8 dl puolikarkeaa vehnäjauhoa
1 rkl jauhettua merisuolaa
1 tl hunajaa
 
Lisäksi
2 rkl neitsytoliiviöljyä vuokaan
2 rkl neitsytoliiviöljyä pintaan
2 tl sormisuolaa
rosmariinia pintaan
 
Liota hiiva, suola ja hunaja kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon puolet jauhoista sekä oliiviöljy ja vatkaa puuhaarukalla, kunnes taikina on tasaista. Anna kohota kulhossa liinalla peitettynä noin 5 minuuttia, minkä jälkeen lisää loput jauhoista. Taikina saa jäädä löysäksi (käsiin tarttuvaksi). Vaivaa taikinaa 10-15 minuuttia. Sen jälkeen peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota 20 minuuttia.
 
Voitele 20 x 30 sentin kokoinen uunivuoka oliiviöljyllä ja levitä taikina vuokaan tasaisesti. Sivele leipä oliiviöljyllä. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Pistele kohonneen leivän pinta haarukalla. Ripottele leivälle tuoreita rosmariininlehtiä ja sormisuolaa.
 
Paista leipää 250-asteisessa uunissa ensin 3 min. Laita uunin alaosaan uunipelti, johon kaadat 2 dl vettä, ja jatka paistamista pari minuuttia. Kaada pellille toiset 2 dl vettä. Laske lämpö 190 asteeseen ja paista vielä 20-25 min. Valmista! 
 
Enjoy!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti