keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Matka kohti omaa kotia

Onko kukaan muu hiljattain kodin jo hankkinut jäänyt koukkuun asuntojen vahtaamiseen? Itse yhytän itseni säännöllisin väliajoin kurkkimasta eri myyntipalveluista taloja "vanhoilla kriteereillämme" puhtaasti mielenkiinnosta, ja samaa tekee myös R. Hyvillä mielin olemme saaneet todeta, että oikeastaan yhtään omaamme sopivampaa taloa ei markkinoille ole viime syksyn jälkeen sopivassa hintaluokassa ilmaantunuut; hyvin harvoin on näkynyt mitään sinne päinkään. En tiedä: ehkä meillä sitten kävi mieletön mäihä?


Itse lähdimme talon etsinnässä oikeastaan nollasta liikkeelle, sillä aiemmin mielessä ei ollut edes käynyt oman talon hankkiminen lähiaikoina. Mikä meille olisi tärkeää, mikä vähemmän tärkeää? Aloitimme selailemalla netistä myytävänä olevia taloja, ja iltapäivä ja sunnuntai poikineen kului ravatessa sellaisissa näytöissä, joissa jo ulko-ovelta näki, ettei tämä nyt ole meidän juttu laisinkaan. Alkuun meillä kun oli mielessä ainoastaan peruskriteerit: omakotitalo Helsingistä, Espoosta tai Vantaalta; neliöitä yli 100 ja makuuhuoneita ainakin kolme; muuttovalmis talo, jossa ei suurempia remontteja vaanimassa nurkan takana. Suhteellisen nopeasti sitä satoja taloja selattuaan ja näytöissä käytyään kuitenkin alkoi osata hahmottaa melko tarkastikin, millaista kotia olimme etsiskelemässä.


Tällaista listaa pyörittelimme päässämme, ja ne myös tämän kodin osalta toteutuivat:
- Talo mieluiten kahdessa kerroksessa, ainakin kahdessa tasossa. Kävimme katsomassa myös monia yksitasoratkaisuja, mutta ne eivät olleet meitä varten; aina tuntui olevan jostain makuuhuoneesta kulku keittiöön, olohuoneeseen tai eteiseen, mistä emme tykänneet yhtään.
- Valoa, valoa, valoa! Olimme asuneet viimeisen parin vuoden ajan kerrostalon ensimmäisessä kerroksessa asunnossa, joka oli todella pimeä. Suuret ikkunat ja valoisuus olivat siis todella korkealla prioriteettilistalla uutta kotia etsiskellessä.
- Korkeat huoneet; ainakin oleskelupuolella.
- Takka, mieluiten varaava.
- Piha, jossa olisi mieluiten valmiina jo kiva terassi, joka olisi ainakin osin katettu. Lisäksi oman tontin lisäsimme kriteerilistalle myöhemmin, kun olimme käyneet katsomassa erästä erittäin potentiaalista taloa, jonka vuokratontin kustannus olisi noussut sopimuksen päättyessä ehkä jopa nelinkertaiseksi parin vuoden kuluttua.


Lisäksi meillä oli mielessä muutamia toiveita, jotka eivät olleet ihan elintärkeitä, mutta toteutuessaan suuria plussapuolia, kuten
- ei tapetteja; vaaleat seinät; ei epämiellyttäviä sisustusratkaisuja, jotka olisivat työläitä muuttaa
- ulkorakennus auto- ja pihatarvikkeita sun muuta sälää varten
- laattalattia keittiössä
- ei ihan perinteisimmän näköinen tai muotoinen talo, jossa olisi sitä jotain

Kaikki tärkeimmät toiveet toteutuivat uuden kotimme kohdalla, mikä jaksaa ihmetyttää vieläkin! Toki joitakin semitärkeitä juttuja jäi myös toteutumatta; eiköhän se aina niin ole, kun budjetti on rajallinen, eikä itse suunnittele ja rakenna. Meillä ei esimerkiksi ole autotallia, eikä autokatostakaan, mikä talven aikana on lumisina aamun tunteina kirvoittanut kirosanan jos toisenkin. Ihan mahottoman tyytyväisiä olemme tähän ratkaisuun edelleen; välillä sitä oikein ihmettelee, kuinka kodilta täällä tuntuukaan jo muutaman kuukauden asumisen jälkeen.

 
Muiden asuntohaaveista - niin toteutuneista kuin toteutumattomistakin - on myös mielestäni kiinnostavaa lukea, joten kysynkin teiltä, mitkä ovat teille tämän hetken ykköskriteereitä asuntoa ajatellen?

10 kommenttia :

 1. Miehellä jäi tuo talojen katsominen "päälle", ollaan nyt vuosi asusteltu tässä nykyisessä ja varmaan yhtä kauan hän on meille katsellut sitä seuraavaa kotia. :)

  Tätä ostaessamme meillä oli seuraavat kriteerit: lyhyt matka bussipysäkille, josta hyvät kulkuyhteydet Turun keskustaan, ei ihan minkään kaupungin keskustassa mutta ei myöskään "korvessa", rivitalo, kolme huonetta, kaksikerroksinen, isohko piha ja mielellään takka. Takkaa ei saatu ja melkoinen remonttikin jouduttiin tekemään (lattia ja seinäpinnat kaikki uusiksi), mutta muuten ihan jees.

  Seuraavaan on kriteerinä nämä: nyt se varaava takka, ei suoraa sähkölämmitystä, omakotitalo, mielellään 5 huonetta, isot ikkunat, isohko piha ja niin ettei naapuri asu meidän takapihalla. Niin, ja sellainen keittiö johon saa saarekkeen ja sellainen kylppäri jonne mahtuu poreamme.
  Remonttia joudutaan meidän maku tuntien tekemään, ostetaan millainen talo vain, mutta onneksi noita seinäpintoja on suht. helppo käsitellä.

  Joo, oishan noita vaatimuksia, mutta onneksi ne on vielä ihan realistisia. Ainoa ongelma meillä on se, että ei tiedetä yhtään mihin päin Suomea singahdetaan, koska ollaan päätetty, että Turun seudulle ei enää jäädä. Tämä alkaa olla jo hiukan nähty, mutta ei olla vielä osattu päättää, että mihin seuraavaksi nenä osoittaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekään emme muuten olisi halunneet suoraa sähkölämmitystä, mutta sehän täällä tietty on, joten se yhtenä miinuksena myös :) Samoin kylppäriin mahtuva poreamme oli varovaisella toivelistalla, mutta se ei oviratkaisujen vuoksi ennen remppaa onnistu :P Pientä ja suurempaakin muutettavaa löytyy täältäkin, mutta ei onneksi mitään akuuttia :)

   Itsekin muuten ehdin Turussa asustella kahdeksan vuotta. Mielellään sinne vielä menee käymään, mutta asumaan ei ehkä enää (suurimpana syynä tosin alueen kohtuusurkea työtilanne kiinnostavilla aloilla) :)

   Poista
 2. Meillä oli toiveissa miel. Uusi, ei sähkölämmitystä. Lisäksi toki sijainti ja se että kuinka helppo tämä olisi mahdollista jälleenmyydä. :) kaikki toiveet täyttyi ja ostopäätös tehtiin kyllä tosi nopsaa, meidän ei siis pitänyt hankkia asuntoa. Nyt sitten asustellaan tässä ainakin muutama vuosi ja sitten aletaan suunnnittelemaan omakotitaloa :)) alkuun harmitti kun ei ehditty valitsemaan pintamateriaaleja mutta ei kyllä olisi montaa kohtaa minkä toisin tekisimme :) taloja on tullut sillloin tällöin katseltua eikä oo sopivia vastaan tullut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, meilläkään ei ollut tarkoitus hätäillä asunnon kanssa, mutta kun se oikea tuli vastaan, niin ostamiseenhan se meni :)

   Poista
 3. Hahaa, myös mä välillä selailen sunnuntain lehdistä ilmoituksia ja kurkin "potentiaalisia" vaihtoehtoja vielä netistä.. Eikä tosiaan ole yhtä hyvää näyttänyt olevan markkinoilla kuin tämä meidän nykyinen ;) Meille kriteereinä oli keskeinen sijainti, avokeittiö ja kaksi makkaria ja läpitalon pohja. Toivottiin myös joko muuttovalmista tai hyvin kevyttä pintaremppakuntoa, seinien kaadot ja vesirempat olivat ehdoton nounou. Kaikki tämä saatiin ja bonuksena vielä takka (vaikkei se ihan pelikunnossa vielä olekaan).

  Jos jotain tähän nykyiseen toivoisin, niin hissi pelastaisi kyllä monet roudailut, mutta on sitä äkkiä hissittömyyteenkin tottunut. Niin, ja partsi. Seuraavassa kodissa on oltava jonkinlainen ulkotila - voihan olla, että olen siirtynyt jo "talo-moodiin" kun seuraavaa muuttoa aletaan touhuta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen talo-moodia, vaikka itseäni aluksi hirvittikin ;))

   Poista
 4. Haku päällä täälläkin... Vuosi ollaa nyt asuttu, eikä varmaan 2014 kesää juuri pidempään asutakaan. Hyvä tietää jo nyt, mitä tarjolla.

  Meillä haussa kohtuullisen kokoinen omakotitalo Tampereelta tai naapurikunnista, autotalli on oltava, en halua kovin sokkeiloista kotia. Remontoitavaa saa olla reilusti tai sitten ei ollenkaan, en halua kenenkään huonoja mutta tuoreita valintoja alkaa vain ulkoasun vuoksi korjailemaan. Avoin keittiö plussaa. Takka on oltava. Muusta selvitään, vaikka kieltämättä voisin jättää ottamatta kokonaan mäntypaneloidun asunnon ihan vain sen paneelin a) maalaamisen tai b) repimisen ja uuden levyttämisen vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä niin totta; monissa vastaremontoiduissa asunnoissa tuli itsekin piipahdettua, ja ärsytti niin suunnattomasti, kun tosi moni oli tehty ihan eri maulla kuin omalla! Kun eipä sitä ole kiva lähteä ensin maksamaan priimakuntoisesta asunnosta ja sen jälkeen laittamaan ihan lähiaikoina tehtyjä ratkaisuja maan tasalle :P

   Poista
 5. Kun me aikoinaan bongattiin nykyinen asuntomme (rivarin päätykolmio), oltiin jo hyvä tovi etsiskelty "sitä oikeaa kotia". Mäkin vielä pitkän ajan muuton jälkeen kattelin huvikseen asuntosivuja, että mitäs siellä nyt on tarjolla, kun talo on jo valittu. Olisiko löytynyt parempaa? Ja samaa itsekin totesin huojentuneena, että ei! Se just meille passeli oli löytynyt ja se me oltiin myös saatu. :)

  Nyt on jo parin vuoden ajan ollut jonkinasteista omakotitalo-kuumetta ilmassa ja vähän väliä kattelenkin huvin vuoksi (yeah right vain huvin vuoksi ;), miltä tarjonta näyttää. Mä haluaisin kans tulevaisuuden kodilta pikkasen tavallisesta poikkeavaa arkkitehtuuria. Ehdottomasti haluaisin, että talossa olisi takka, suuri piha, ei naapureita kymmenen senttimetrin päässä hönkimässä niskaan, hieno ja tilava sauna (ei sellanen tylsä, pieni ja perinteinen niinku niiiiiin monissa kodeissa on) ja kivat ois myös laattalattiat ainakin paikoin talossa (koiria ajatellen). Ai niin ja oon aina haaveillut walk-in-closetista ja isosta poreammeesta! ;) Onneksi haaveilla saa aina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omakotiasuminen on mukavaa, suosittelen :) (Toivoo ennen niin vannoutunut keskustakerrostalojen asukki). Meillä on muuten just semmonen pikkusauna, mikä on kyllä päässyt harmituslistalle, vaikkei mitään himosaunojia ollakaan. Toivottavasti jossain vaiheessa on rahnaa ja jaksamista laittaa koko saunaosasto uuteen uskoon :)

   Poista