tiistai 9. heinäkuuta 2013

Etsy.com ja tilaaminen

Jokin aika sitten julkaisemani nettiostospostauksen jälkeen olen saanut muutamia kyselyitä sähköpostiini Etsy.comin kautta tilaamisesta, ja blogiini on eksytty jonkin verran myös siihen liittyvillä hakusanoilla. Koska asia näyttää kiinnostavan, ajattelin julkaista näin ajastettuna omia kokemuksiani aiheesta. Lähestulkoon sama postaus löytyi aikoinaan hääblogini puolelta, joten pidempään kelkassani pysyneiltä pyydän anteeksi kierrätystä! 

Etsy ei siis ole yhtenäinen nettikauppa, vaan kyseessä on sivusto, jonne yksittäiset myyjät voivat perustaa oman ”shop in shop”-tyyppisen kauppansa. Suosin Etsya etenkin häähankinnoissa esimerkiksi Ebayn sijaan, sillä sivusto on omaan makuuni kauniimpi ja selkeämpi, sekä tarjolla on myös paljon käsintehtyä, uniikkia tavaraa, joka on kustomoitavissa Ebayn chinaware-paljouden sijaan. Itse tilasin erityisesti häitä varten erilaista paperitavaraa sekä asusteita, kuten hunnun ja pantoja.

Sinnikkäällä selailulla Etsysta tekee myös edullisia löytöjä: koska myyjät ovat usein yksittäisiä toimijoita, he lähettävät tuotteet ”todellisilla postituskuluilla” ilman ”ison firman lisää”. Suuremmalta yritykseltä esimerkiksi Jenkeistä tilattaessa pienenkin ostoksen toimituskulut saattavat nousta moneen kymmeneen dollariin, kun Etsysta olen tilannut pieniä juttuja muutaman dollarin toimituskuluilla. Koska suuri osa myyjistä on yksityisiä, he myös lähettävät tuotteen ”lahjana” – tulliin ei ole juuttunut yksikään tilauksistani. Olen kuitenkin kuullut, että jotkut myyjät tullaavat lähetykset: kuluihin siitä suunnalta kannattaa varautua, ja asiasta voi myös kysyä myyjältä.


Etsyn tavarapaljouden vuoksi selailuun kannattaa pyhittää runsaasti aikaa. Jos hakusessa on jokin tietty tuote, sitä kannattaa etsiä eri hakusanoilla, jos mahdollista. Useilla myyjillä on myös myynnissä lähes identtisiä tuotteita, mutta hinnat (kannattaa tsekata myös toimituskulujen osuus!) etenkin ”hittituotteissa” saattavat olla hyvinkin eri luokkaa. Vertailu siis kannattaa! Haussa on myös mahdollista rajata pois myyjät, jotka eivät lähtökohtaisesti toimita tuotteitaan ympäri maailmaa. Olen kuitenkin kuullut, että näiltäkin myyjiltä kysyttäessä tuotteen voi saada toimitettuna Suomeen saakka.

Kuten kaikessa yksityisten välisessä nettikaupankäynnissä, homma toimii luottamuspohjalta. Etsyssa on mahdollista antaa ja katsoa myyjän saamia palautteita, ja suosittelenkin lukemaan niitä. Niistä saa esimerkiksi tietää, jos myyjän lupaamat toimitusajat ovat aiemmissa tilauksissa tupanneet venähtämään tai muuta vastaavaa. Myyjille voi myös lähettää yksityisviestejä, ja oman kokemukseni mukaan kaikki käyttämäni myyjät ovat vastanneet niihin todella nopeasti, ystävällisesti ja tyhjentävästi.

Maksutapana Etsyn kautta tilatessani olen käyttänyt PayPalia. PayPalin käytöstä löytyy googlella paljon kattavia selostuksia suomenkin kielellä, joten siitä en ala sen enempää tähän tarinoida. Homma toimii kaikessa yksinkertaisuudessaan niin, että PayPal-tilille joko siirretään rahaa tai sen annetaan laskuttaa palvelun kautta kuluttamasi rahasumma suoraan luottokortilta – simppeli juttu.

Toimitukseen kannattaa myös varata reilusti aikaa. Jotkut myyjät valmistavat tuotteet kysynnän mukaan, eli fyysistä tuotetta ei välttämättä ole olemassa vielä tilausta tehdessä (näin tietysti esimerkiksi kustomoitujen tilausten yhteydessä, mutta joskus muutenkin). Etenkin rapakon takaa postitus vie myös oman aikansa. Myyjältä voi toki toivoa ”express deliverya”, joka usein onnistuu pieneen lisähintaan tai jopa kustannuksitta. Nopeimmillaan Jenkeistä tilaamani tuotteet ovat olleet noudettavissa postista about viikossa; pisimpään omista tilauksistani kesti hunnussa (joka tehtiin toiveideni mukaan), jonka toimitusaika oli yli kuukausi.

Toivottavasti tästä oli jotain apua niille, jotka harkitsevat Etsyn kautta tilaamista, eikä palvelu ole tuttu! Omien kokemusteni pohjalta voin suositella lämpimästi – tilaamani tuotteet ovat vastanneet kuvauksiaan täysin, tai olleet jopa parempia kuin olin edes uskaltanut kuvitella!

2 kommenttia :

  1. Kiitos tästä postauksesta. Olemme nyt tänä vuonna perustamassa luokkakaverin kanssa ny-yritystä (opiskelemme siis merkonomialaa), ja ideana olisi tehdä koruja ja Etsy oli ensimmäinen sivu johon olin näin ensinäkemältä todella tyytyväinen. Niitä ihania muotteja, mitä tarvittaisiin korujen tekoon oli valtavat määrät.. enpä ole suomen yrityksil törmänny moisiin. Vähän minua askarruttaa toi paypal, et onko varmana luotettava, itselläni kun ei ole mitään luottokorttia niin joutuisin ton paypal tilin tekemään.

    VastaaPoista
  2. PayPalin olen kokenut itse hyvin luotettavana - kymmeniä ostoksia Etsysta ja muualta sillä tehneenä ei ole ollut minkäänlaista ongelmaa. Joskus vuosia sitten heillä ilmeisesti oli palvelussaan jokin tietoturva-aukko, minkä vuoksi palvelu syynättiin läpi todella tarkalla silmällä ja virheet korjattiin. PayPalilla on muistaakseni myös maksuturva, joten riskit samaa luokkaa tai joissain tapauksissa jopa matalammat kuin luottokortilla tilatessa :) Itse en niin tarkkaan PayPalin ehdoista nyt tähän hätään muista, kun ei sitä ole tullut käytettyä hetkeen, mutta Googlesta löytyy lisätietoa ja kokemuksia Suomestakin :)

    Monet myyjät Etsyssa (näin ainakin hääaiheisia juttuja tilatessani etenkin Jenkeistä) hyväksyvät ainoastaan PayPalin maksumuotona, sillä se on ilmeisesti huomattavasti edullisempi kuin sopparit eri luottokorttiyhtiöiden kanssa.

    VastaaPoista