lauantai 13. heinäkuuta 2013

Matkalla: Dubrovnik

Ajattelin jakaa Kroatian reissukuvat ja -sepustukset muutamaan, erilliseen postaukseen, ettei kuvapläjäyksestä tule kuuden kilometrin mittaista. Tuntuu vähän hömelöltä, kun kyseessä oli tosiaan vain noin viikon pituinen matka, mutta mitäpä me pienistä? 
Dubrovnikissa majoituimme ensin Lapadin/Babin Kukin alueelle hotelliin nimeltä Ariston. Kyseinen hotelli kuuluu Importanne-resortiin, joka käsittää yhteensä neljä hotellia ja yhden huvilan. Hotellialueella oli useampikin uima-allas sekä ihana kivikkoranta, josta pystyi pulahtamaan mereen. Hotellin aamiainen oli myös positiivinen yllätys: se muistutti tarjoomuksiltaan ennemminkin brunssia, ja aamiaista myös tarjottiin puoli yhteentoista saakka, mikä on kaltaiselleni aamun torkulle suuri plussapuoli.Vanhaan kaupunkiin oli hotellista matkaa vajaa viitisen kilometriä, minkä itse taitoimme vuokra-autollamme, mutta bussi olisi myös kulkenut suhteellisen läheltä. Autolle parkkipaikkoja löytyi varsin vähänlaisesti ihan vanhan kaupungin muurien läheisyydestä, joten päädyimme useampanakin päivänä jättämään auton parkkihalliin, jonne kiipeiltiin kapeita kujia pitkin puolisen kilometriä. Matka alas oli lastenleikkiä verrattuna takaisin ylös kipuamiseen, kun jalat alkoivat olla jo muutenkin väsyneet kaupungissa kiertelyn jäljiltä!Lämpömittari näin heinäkuussa kohosi joka päivä yli kolmeenkymmeneen asteeseen: etenkin vanhan kaupungin muurien sisällä helle tuntui päiväsaikaan huimaavalta, joten vettä kannatti juoda paljon ja kantaa jatkuvasti mukanaan.
Kiertely Dubrovnikissa oli miellyttävän rauhallista: monista Välimeren rantakaupungeista tuttu, jatkuva musiikinjytke ei kaikunut joka ovelta, ja kadulla ja rannoilla ihmisiä pysäyttelevät kaiken maailman krääsän kaupustelijat puuttuivat oikeastaan tyystin. Kaikkialla oli myös melkein silmiinpistävän siistiä: turistialueet halutaan selkeästi pitää jatkuvasti puhtaina ja edustuskelpoisessa kunnossa.Koska matkapäiviä ei ollut monenmonta, kävimme tutustumassa vain muutamiin kohteisiin. Ihan ensiksi lähdimme kiertämään vanhan kaupungin sitä ympäröiviä muureja pitkin. Reitin kävelyyn meni meillä puolisentoista tuntia, ja pääsy muureille kustansi 45 kunaa henkilöltä. Näkymät kaupungin kattojen yläpuolelle ja merelle olivat upeat, ja vanhasta kaupungista sai näin hyvän alkutuntuman. Vanhan kaupungin kiersi helposti päivässä tai parissa: rakennusten ja maisemien ihastelun lisäksi kaupunki oli täynnä kahviloita, ravintoloita ja useimmiten turistikrääsää myyviä liikkeitä.
Iltaisin emme jaksaneet ajaa vanhaan kaupunkiin, vaan kävimme syömässä ja istuskelemassa hotellimme lähistöllä. Hotellimme viereltä löytyi rantakatu, jota seuraten pääsi kävelemään kohti Lapadin rantaa. Pienellä kivirannalla oli muutama ravintola, maksua vastaan vuokrattavia aurinkotuoleja sekä loivasti syvenevä, hiekkapohjainen ranta. Rantaviivaa myötäilevän kadun varrella oli jatkuvasti portaita, joita pitkin laskeutua kivikkoiseen rantaan joko pulahtamaan meressä tai muuten vain istuskelemaan omassa rauhassaan. Rannan ympäristössä sijaitsi myös "turistikatu", jonka varrelta löytyi erilaisia kahviloita, baareja ja ravintoloita.

Dubrovnikin lähistöllä vietimme myös viimeisen yömme palattuamme Splitistä. Yölle olimme varanneet tällä kertaa guest house-tyyppisen majoituksen noin kymmenen minuutin ajomatkan päästä keskustasta. Myös se osoittautui erittäin positiiviseksi yllätykseksi: ystävällisen omistajan pitämä, kauniin puutarhan ympäröimä kivitalo joen varrella. Omistaja kertoi olevansa majatalon pitäjänä varsin tuore, ja jutteli suunnittelevansa jatkuvasti parannuksia majoitustilohin. Jokimaisemissa oli illalla myös paljon viileämpää, joten puuttuva ilmastointikaan ei ollut suuri kiusa.Semmoista siis Dubrovnikista - mahtava kokemus se oli kaiken kaikkiaan! Suosittelen kyllä lämpimästi kaikille, jotka haluavat yhdistää merenrantalomailuun myös kiertelyä mielenkiintoisissa maisemissa. Kokonaista viikkoa en ehkä itse olisi Dubrovnikissa jaksanut tylsistymättä viettää: siksi olikin hyvä, että päädyimme vuokraamaan auton ja käymään myös Splitissä. Huolellisemmalla etukäteissuunnittelulla toki nähtävää ja koettavaa olisi saattanut riittää pidemmäksikin aikaa: Dubrovnikista on esimerkiksi helppo lähteä meriteitse tutustumaan lähistön saariin; itse valitsimme päiväkohteeksemme Lokrumin saaren. Siitä kuitenkin lisää myöhemmin :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti