tiistai 16. heinäkuuta 2013

Road trip: Dubrovnik - Split - Dubrovnik

Ehdimme viikon aikana matkata myös maanteitse Dubrovnikista Splitiin ja takaisin. Auton olimme vuokranneet koko reissumme ajaksi, mikä osoittautui varsin näppäräksi vaihtoehdoksi; sekä nouto että palautus tapahtui Dubrovnikin lentokentän tuntumaan. Oman vuokrapirssimme varasimme Auto Europen kautta Uni rentista, ja päädyimme pieneen ja edulliseen autoluokkaan, jolla olisi helppo sompailla kaupunkien kujilla. Valitsimme etukäteen "Volkswagen Polon tai vastaavan", mutta vastassa oli kuitenkin hieman isomman kokoluokan auto: Opel Astran farmarimalli. Eipä siinä; matkalaukut ja muut tavarat mahtuivat paremmin kuin pienempään autoon, ja uudenkarhea kulkupeli oli muutenkin varsin kelvollinen matkakaveri. Auton vuokraaminen viikoksi kustansi parisen sataa euroa.

Kliseiset autokuvat kauniissa järvimaisemissa vähän ennen Bosnian rajaaLounaalla kävimme Makarskan kaupungissa, joka sijaitsi jo melko lähellä Splitiä. Makarska Rivieraksi nimetty rantaetappi tosin alkaa jo monta kymmentä kilometriä ennen varsinaista Makarskaa, ja käsittää useita kyliä.


Pisin ajomatkamme käsitti parisensataa kilometriä rantaviivaa seuraillen Dubrovnikista Splitiin. Maisemat olivat huikaisevat: merta, vuoria ja pieniä kyliä tien varrella! Aikaa kyseisen välin ajeluun saimme menomatkalla kulumaan kuutisen tuntia: pysähtelimme jatkuvasti hienolta näyttäville paikoille ottamaan valokuvia, ihailemaan maisemia ja tulipa siinä käytyä syömässäkin matkan varrella. Mihinkään ei ollut kiire! Tieosuus on liikennettä ajatellen rauhallinen; muita tielläliikkujia ei ollut Splitiin saapumista lukuunottamatta jonoksi saakka, ja nopeusrajoituksetkin pysyvät useilla osuuksilla neljässä-kuudessakympissä. Mä sain nautiskella maisemista koko matkan, sillä emme olleet viitsineet maksaa vuokraamolle toisen kuljettajan lisämaksua, joten Riku toimi kuskina koko matkan ajan. Rantareitti kulki jonkin aikaa myös Bosnia-Herzegovinan puolella; olimme lahjakkaasti unohtaneet koko asian. Raja siis pitää ylittää luonnollisesti niin sisään- kuin ulostullessakin, joten passi on hyvä olla hollilla. Reitin varrella oli paljon kojuja, joihin voi pysähtyä ostamaan paikallisesti tuotettuja hedelmiä, mehuja, oliiviöljyjä, hunajaa...


Takaisintulomatkalla pysähdyimme Trstenon arboretumissa, joka sijaitsee parinkymmenen kilometrin ajomatkan päässä Dubrovnikista. Puutarhan maat käsittävät yhteensä 70 hehtaaria, mutta jo lyhyehkön kävelyn päässä parkkipaikalta sijaitsevat esimerkiksi St Jeromen kappeli, akvedukti, huvila sekä paviljonkeja, joista on kaunis näkymä merelle päin.

Suosittelen kyllä lämpimästi tuon rantareitin ajelua omaan tahtiin, jos aikataulu vain antaa periksi!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti