maanantai 12. elokuuta 2013

Ajatuksia Asuntomessuilta

Nämäkin mattimyöhäiset pääsivät Asuntomessujen makuun - viimeisenä messupäivänä, tietysti. Lomalla kun piti ehtiä Hyvinkäälle useaan otteeseen, mutta joka kerta lähtökuopissa ollessamme sää oli sen verran kurja, että siirsimme messukäynnin tulevaisuuteen. No, onneksi näin viimeisenä päivänä ilma oli lähestulkoon helteinen; tuurilla sattui ihanteellinen päivä messualueella kiertelyyn! Olinkin jo ehtinyt selailla niin sisustus- kuin pihaluettelotkin koirankorville, minkä lisäksi ennakkotietoa olin tietysti saanut myös blogimaailmasta, jossa upeita messupostauksia on vilissyt heinäkuun aikana lukemattomasti. Itse en lähde enää mukaan julkaisemaan yksityiskohtaisia kuvasarjoja messukohteista, vaan typistän messuajatukseni tähän yhteen postaukseen. Sitä paitsi aikaa oli ihan liian vähän - tahdoin toki kiertää kaikki talot - ja muita kävijöitä niin paljon, etten ehtinyt paneutua kuvien näpsimiseen. 

Elävännäköiset betonilattiat ihastuttivat!

Tämä ja muut postauksen talojen ulkokuvat Asuntomessujen kotisivulta

Lempparikohteeni, kuten varmasti monen muunkin, oli paljon puhuttu Lammi-kivitalojen Maja. Itse olin ehtinyt ihastua siihen jo ennakkoon näkemissäni kuvissa, Riku taas oli hyvinkin skeptinen kyseistä taloa kohtaan. Majan luonnossa nähtyämme olimme molemmat sitä mieltä, että se oli ehdottomasti kiinnostavin kohde - oikeastaan ainoa koko messualueella, joka aiheutti välittömän "wow"-efektin. Sisältä löytyi avaruutta, korkeutta, tilaa ja sopivan eleetön sisustus; ihastelin myös äärimmäisen tilavan ja toimivan oloista kodinhoitohuonetta. Tässä kohteessa tuntui toimivan omiin mieltymyksiimme nähden kaikki: heti etuovelta sisäkautta terassille!
Suurin yllättäjä oli omalla kohdallamme Bassotalon Villa Avanti. En ollut ennakkokuvien perusteella kiinnittänyt siihen oikeastaan mitään huomiota, ja myös messualueella se ei musta-oranssilla värityksellään herättänyt ulkoa katsottaessa mitään suurempia tunteita. Sisäpuolelta talo yllätti positiivisesti: korkea olohuone ja avokeittiö suurilla ikkunoilla sekä makuuhuoneita yläkerrassa, josta aukeavat mukavat näkymät alakerran puolelle. Kuulostaako tutulta? Joo, taisipa tämä talo muistuttaa aika lailla omaa kotiamme :)


Toinen yllättäjä oli Jämerän Sisu, josta meistä kumpikaan ei ennakkotietojen perusteella uskonut juurikaan pitävänsä, hevihenkisistä ihmisistä kun olemme aika kaukana. Talo pääsi kuitenkin ehdottamasti messujen top-kolmoseen, kun pääsimme katsomaan sitä sisältä! Talon pohja vetosi meihin molempiin, ja etenkin oleskelutiloissa oli tarpeeksi korkeutta ja avaruutta omaan makuumme. Lisäksi talon atriumpiha mustilla hirsillä tuettuine valokatteineen oli molempien suosikki kaikkien messupihojen joukosta.


Rakennusmateriaaleja ajatellen kohteiden joukosta omaan silmääni erottuivat positiivisesti kivi- ja hirsitalot. Kivitalot ovat tosin pysytelleet haavelistani kärkipäässä iät ja ajat, mutta messujen hirsitalot yllättivät tällä kertaa myönteisellä tavalla! Itse tulee usein rinnastettua hirsirakentaminen mökkirakentamiseen sekä alppimaja-fiiliksillä varustettuihin omakotitaloihin, jotka eivät henkilökohtaisiin suosikkeihini kuulu. Tällä kertaa messutalojen joukosta löytyi parikin hirsikohdetta, Mammuttihirren Talvipalatsi sekä Hongan Lumi, joista molemmat olisin voinut kuvitella pienin muutoksin ihan omaksikin kodikseni! 


Paras sisääntulo löytyi mielestäni rinteeseen rakennetusta Passiivikivitalo Lumikista. Etuovi sijaitsi pienen kipuamisen päässä talon toisessa kerroksessa, johon oleskelutilatkin oltiin rakennettu. Lisäksi autokatoksen yläpuolella kakkoskerroksessa oli suuri oleskeluterassi, joka kelpaisi olohuoneen jatkeeksi ainakin mulle - ja varmaan myös monille muille.


Pienemmistä kohteista jo aiemmin mainitun Villa Avantin lisäksi suosikiksi nousi Lapplin Lumo, joka taisi olla ihan ensimmäinen talo, jota kävimme katsomassa. Alle sataan neliöön oltiin saatu suhteellisen ilmavasti mahtumaan kaikki tarpeellinen, ja etenkin keittiö ikkunaseinineen ja sen edustalle avautuva terassi miellyttivät silmää. Jos tästä nykyisestä pitäisi muuttaa pienempään taloon, voisi talo hyvinkin olla Lumon kaltainen!

Jos oman talon rakentaminen olisi tällä hetkellä ajankohtaista, kääntyisimme luultavasti ensimmäisenä Lammi-kivitalojen puoleen. Tätä mieltä tosin olen ollut jo siitä saakka, kun töiden puolesta tutustuin eri talofirmoihin, ja tämän vuoden Lammin messutalot, Maja ja Validus Motus, vahvistivat mielikuvaa entisestään. 


Sisustuspuolelta löytyi melko vähän mitään yllättävää, innovatiivista tai edes mieleistä. Eihän toki sisustus toimikaan tämän tapahtuman johtotähtenä, joten se ei sinänsä haitannut tai yllättänyt. En myöskään ehtinyt kovin tarkkaan syynätä ainakaan niitä pienimpiä yksityiskohtia, sillä emme olleet liikkeellä heti aamutuimaan, ja jonkinlaista vauhtia piti pitää yllä, jotta ehdimme kiertää kaikki kohteet läpi ennen kuutta. Huomasin monissa taloissa etenkin lastenhuoneiden sisustukseen panostetun, mutta ne tuli skipattua läpi pikakelauksella, sillä asia ei itsellemme ole ajankohtainen.

Koska meillä on tälläkin hetkellä meneillään pieni kylpyhuoneen ja saunan kohennusprojekti, tuli kiinnitettyä huomiota erityisesti kylppäripuoleen. Itselläni pisti silmään se, että tosi monessa kohteessa suihkuhuoneen puolelle oli sijoitettu wc-pönttö, joissain myös lavuaari. Miksi ihmeessä? Kuka haluaa tuijotella upeassa, kokolasiseinäisessä saunassa istuessaan vessanpyttyä?! Lieneekö jokin lapsiperheiden käytännön juttu, mutta itse en kyllä sijoittaisi sitä suihkuhuoneeseen - vaikea kuvitella niin isoa hätää, ettei suihkusta tai saunasta ehtisi erilliseen vessaan asti. Koska piha-asiat ovat meille myös ajankohtaisia, pihoja ja terasseja tuli myös syynättyä silmä kovana. Oli ilahduttavaa huomata, että useilla messurakentajalla pihan koko ei ollut omaa pienehköä pihaamme suurempi, ja upeita kokonaisuuksia oltiin saatu silti aluille. Terassipiha tuntuu myös olevan kovasti in ja hip; suuret nurmikkoalueet olivat harvassa. Meilläkin on itse asiassa suunnitteilla kattaa omaa pihaamme ensi keväänä terassilla vielä vähän enemmän; suunnitteilla on auringonottopaikka porealtaineen yläterassin pieleen, mistä vielä jatkettaisiin terassiosuutta talon viertä pitkin saunaosaston ovelle saakka. Tätä projektia ajatellen messuilta mukaan tarttui monta hyvää ideaa!


Ja viimeisimpänä, muttei suinkaan vähäisimpänä: hitto vieköön, meille iski autotallikateus :D Syksy ja talvi ovat pian ihan nurkan takana, ja sitten alkaa taas auton säilyttämisen sietämätön vaikeus tässä autotallittomassa ja -katoksettomassa taloudessa, huoh.

Ennakkoaavistuksista kuitenkin eniten vahvistui se, että meillä on tällä hetkellä omiin tarpeisiimme, elämäntilanteeseemme ja just meille täydellinen talo - onneksi. Useaakin kohdetta tuli vertailtua omaan taloomme: "olishan tää tosi kiva, mutta mä kyllä ottaisin olohuoneeseen isommat ikkunat"; "tää olis kyllä aika kiva, jos tässä olis vielä toinen kerros"; "vähän kulmia kaipaisin tänne lisää"... Oma koti kullan kallis, vaikka pikkujutut välillä ärsyttävätkin!

Semmoisia ajatuksia messuista tänä vuonna. Mielestäni Asuntomessut on kyllä Suomen paras messutapahtuma: nostan virtuaalista hattuani rakentajille, jotka ovat valmiit avaamaan ovensa yli sadalletuhannelle messukävijälle upouuteen kotiinsa! Itsestäni ei ehkä moiseen olisi... Never say never! Rikun onneksi nuo Vantaan 2015 messujen tontit on jo jaettu, hehe

 Mitä itse olitte mieltä asuntomessujen tarjonnasta - löytyikö suosikkia?

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti