sunnuntai 18. elokuuta 2013

Keittiöhaaveiden ajatuksenvirta

Jos pääomaa olisi kertynyt tilille tuhlattavaksi asti, olisin varmasti jo aikapäiviä sitten jyrännyt nykyisen keittiömme maan tasalle. Eipä siinä: kyllähän se tarkoitustaan palvelee lähestulkoon erinomaisesti, eikä myöskään ulkonäössä ole mitään perustavanlaatuista vikaa. Silti se ei ole unelmien keittiö – eikä sellaista tietenkään voi edes odottaa, kun talo on valmiina ostettu, eikä kyökkiä ole itse päässyt suunnittelemaan. Vaikkei keittiö komeilekaan remonttilistan kärkipäässä, haaveillahan saa aina, eikö vain? Ehkä niitä haaveita pääsee sitten joskus toteuttamaankin… Millainen olisi tämän hetken unelmakeittiöni? 

Kuva

Omaan taloomme L:n muotoinen keittiö on oikeastaan ainoa mahdollisuus. Tällä hetkellä keittiön kaapit ja kodinkoneet jääkaappi-pakastimia lukuun ottamatta sijaitsevat tässä muodossa seinän vierellä, ja kylmäsäilytystä varten keittiön keskellä on kahden jenkkikaapin mentävä seinä. Kyseinen seinusta antaa keittiölle hieman suojaa katseilta, mikä on armollista etenkin, jos tiskikone on jäänyt täyttämättä ja tasojenkin pyyhkimisen kanssa on ollut kiireessä vähän niin ja näin. Siitäkin huolimatta poistaisin kyseisen virityksen, ja asennuttaisin tilalle saarekkeen. Se toisi lisää säilytystilaa keittiöön sekä myös vielä himpun verran lisää avaruutta alakertaan: koko alakerta olisi näin yhtenäistä tilaa, eikä keittiössä olisi enää nykyisenlaista ”käytäväfiilistä”. Uskoisin, että näin myös alakerran ”huonejakoa” olisi helpompi muuttaa. Haluaisin nimittäin siirtää sohvan ikkunoiden alle takan eteen, mutta nykyinen järjestys pakottaisi silloin siirtämään ruokapöydän joko tv-nurkkauksen puolelle (kokeiltu on; näyttää kamalalta) tai alakerran eteisosaan. Saarekkeen avulla sinänsä turha ”eteisosa” muuttuisi osaksi keittiötä, ja pöydän paikka olisi siellä luonteva. Olen myös sitä mieltä, että yhdellä jääkaapilla pärjättäisiin meillä mainiosti.

Kuva

Entäpä saareke, joka poikkeaisi hieman totutusta kuution mallisesta möhkäletyylistä? Ylläolevan kuvan nähtyäni olin myyty: omalla tavallaan siro, luonnonmateriaalista valmistettu saareke, joka toimii varmasti katseenvangitsijana. Kotonamme puun väri kun on ja pysyy joissain yksityiskohdissa: lattialistoja, yläkertaan johtavia portaita taikka yläkerran parketteja tuskin lähdemme korvaamaan tai väriä vaihtamaan, vaikka puunsävyä onkin tullut esimerkiksi vessan ja kodinhoitohuoneen katoista maalailtua valkealla piiloon.

Tällä hetkellä haaveilen mattavalkoisista, vetimettömistä kaapistoista. Simppeliä ja ajatonta, jota on helppo maustaa halutessaan muilla ratkaisuilla. Myös mustat keittiöt viehättävät tällä hetkellä kovasti, mutta yhden ”värillisen” keittiön ensimmäiseen omaan asuntoomme pykänneenä muistissa on vielä se, kuinka omaan silmääni hieman erikoisemman ratkaisun parasta ennen –päiväys tuli vastaan jo muutamassa vuodessa. Lisäksi tuppaan myös ajattelemaan eteenpäin: vaikka tämä talo on meille täydellinen juuri nyt, se tuskin tulee olemaan koti, jossa vielä eläkeikäisinä istumme kiikkustuolissa kutoen sukkaa. 

Kuva

Keittiön tasoksi tahtoisin mustan, mattapintaisen kivitason. Myös betoninharmaa houkuttaa niin seinäpinnassa kuin tasoissakin. Välitilaan haluaisin elävännäköistä pintaa, kuten yllä olevassa Ikean sivuilta löydetyssä kuvassa. Vaiko sittenkin mustaa hieman alempana olevien kuvien tyyliin? Jääkaappiseinän purkamalla keittiöstämme tulisi entistäkin avarampi ja valoisampi, kun lähes koko alakerta olisi näin täysin yhtenäistä tilaa ja suurista ikkunoista tuleva valo pääsisi ylettymään kunnolla keittiön joka kolkkaan. Siksi myös tummempia värejä voisi hyvin käyttää, eikä keittiöstä tulisi pimeä tai tunkkainen. Onneksi päätöstenteko ei ole vielä ajankohtaista!

Nykyisin kovassa huudossa olevia avohyllyjä ja niiden luomaa tilantuntua jaksan kyllä ihailla, mutta oman keittiön kanssa olisin vähän kahden vaiheilla. Kauniit astiat ja esineet avohyllyillä näyttävät upeilta, mutta mitenkäs käytännöllisyyden kanssa? Jokapäiväinen elämä pölyrätin jatkeena ei ole sitä ominta puuhaa, joten saattaisinpa hyvin päätyä varovaisena ratkaisuna perinteisiin kaappeihin.  

Kuva

Ensimmäinen juttu, jonka standardikeittiöstä poistaisin, on astiankuivauskaappi. Meillä ei astioita pestä käsin oikeastaan ikinä, ja niinäkin harvoina kertoina, kun jonkin padan tai pannun pesualtaassa huuhtaisee, ei ole liian suuri vaiva kuivata sitä astiapyyhkeeseen. Sikäli astiankuivauskaappi on meillä täysin turha tilavaras, kun keittiöön ei muutenkaan ole mahdollista saada loputtomasti kaappitilaa. Tottahan kuivauskaapissakin voi säilyttää astioita – tälläkin hetkellä omamme on käytössä, mutta mieluummin ottaisin kunnolliset, tukevat hyllyt kiikkerien teräsriukujen sijaan. Ensimmäisen kotimme keittiöremontin yhteydessä poistimme kuivauskaapin, eikä sitä tullut kyseisessä asunnossa vietettyjen vuosien aikana kertaakaan ikävä!

Kuva

Varsinainen sekametelisoppa siis: erilaisia ideoita ja haaveita on pää täynnä, eikä toteutukseen tietenkään pääsisi kuin tarkoin valittu osa unelmista - jos ihan oikeasti uutta keittiötä lähdettäisiin rakentamaan, saattaisi punainen lanka löytyä nopeastikin, jos valintoja olisi pakko lyödä tiskiin. Unelmilla on myös tapana muuttaa muotoaan matkan varrella. Saa nähdä, miltä haaveet ja suunnitelmat näyttävät sitten, kun niitä on mahdollisuus päästä oikeasti toteuttamaan!

2 kommenttia :

  1. Kävimme tänään klo 7 aamulla keittiösuunnittelussa ja tuo toiseksi alimmainen kuva on aikalailla juuri semmoinen mikä lähti nyt seuraavalle suunnitteluasteelle, mutta kiiltävillä ovilla ja valkoisilla kivitasoilla. Suunnittelu on kyllä nii-in ihanaa!! Kyllä se oma punainen lanka löytyy nopeasti kaiken inspiraation keskeltä ;)

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa upealta, ja sellainen siitä varmasti tuleekin :)

    Ideat lähtisivät kyllä varmasti kehittymään nopsaankin toteutusta ajatellen, jos jostain nyhtäisi budjetin keittiöremppaa varten.. Ei taida onnistua ainakaan tämän vuoden aikana, ja tuskin ensi vuonnakaan, kun suunnitteilla on isompaa ulkoremonttia, phöh :P Onneksi aina voi haaveilla ja kerätä inspiraatiokuvia talteen! :)

    VastaaPoista