maanantai 12. elokuuta 2013

Tummanpuhuvat löylyt

Viikonlopun agendalle päätyi asuntomessuilun lisäksi pientä saunaproggista. Ostaa päräytimme muutama viikko sitten kauppareissun kylkiäisiksi mustaa Supi saunavahaa, ja vihdoin aika ja tarmo riitti lauteiden sutimiseen. Pieni saunamme tuntui kaipaavan päivitystä jo ostohetkestä alkaen, ja tervaleppälauteiden sävytys mustanpuhuviksi tuntui tällä hetkeltä parhaalta idealta jo kustannuksiakin ajatellen. Tuumasta toimeen: lauteet, kiukaan kaiteet sekä astinrahi tummaksi, mars!Suuritöisin rupeama oli lauteiden hiominen. Viime talvena käsin hiotun pöydän eteen vuodatettiin litroittain hikikarpaloita, mistä viisastuneena lainasimme tätä projektia varten isältäni pari hiomakonetta. Niidenkin avustuksella hiomiseen sai kuitenkin kuluttaa tunnin jos toisenkin. Ensin pinnat hiottiin karkealla hiomapaperilla, minkä jälkeen kulmat ja saumat teipattiin ennen vahausta. Vahaa levitimme pari kerrosta antaen sen tietysti kuivua välillä, minkä jälkeen pinnat hiottiin vielä kertaalleen erittäin hienolla paperilla, jotta lauteilla olisi pehmeä löylytellä. 


Itse vahaus oli helppo homma, tosin lauantai-iltana muistimme, ettemme olleet hankkineet minkäänlaisia välineitä vahan levitystä varten. Oli siis otettava käyttöön tee-se-itse-miehen ex-tempore-keinot ja turvauduttava keittiösieneen. Kyllä vain - sellaiseen, jolla tavallisesti kuurataan kattiloita. Se palveli muuten erinomaisen hyvin tässä tarkoituksessa! Mietin aluksi, näyttääkö pikkusaunamme entistäkin piskuisemmalta tummassa värityksessä, mutta kävikin päinvastoin: vaaleita seiniä ja lattiaa vasten tummat lauteet näyttävät huomattavasti pidemmiltä kuin aiemmassa asussaan. Viimeisenä saunan oven vetimet vahattiin vielä samalla vahalla; Riku dippasi ne vahapurkkiin, mistä tuli aika jännän näköinen, liukuväriä muistuttava efekti nuppeihin.  Ja mikä parasta - tämä lysti oli todella edullista, sillä saunavahapurnukasta joutui pulittamaan alta parikymppiä. Ja sitäkin tavaraa jäi vielä yli puolisen purkkia.Seuraavana pitäisikin käydä suihkuhuoneen kimppuun. Sadesuihkut hankimme jo viime talvena, mutta muu hienosäätö on vähän jäänyt... Katto ja ovenkarmit olisi tarkoitus maalata valkoiseksi - maalit ostettiin jo kuukausia sitten, mutta parin päivän kikkailu ilman suihkua ei ole houkutellut vielä tähän mennessä. Lisäksi olisi tarkoitus nikkaroida saunaan vielä selkänojat ja vahata ne myös mustiksi, vaihtaa saunan valaisin sekä hankkia kiukaaseen päällimmäiseksi kerrokseksi valkoiset kiuaskivet. Sen suurempiin kylpyhuoneen muutoksiin ei taideta lähteä, sillä haaveena on muutaman vuoden päästä tehdä suurempi kylppäriremontti lattiasta kattoon.

Miltäpä näyttää - ja kuulostaa? 

10 kommenttia :

 1. näyttää hyvältä ja kuulostaa myös. Meillä on tarkoitus myös vahailla lauteita ja maalata kattoa kylppäristä ym. vähän freessimmältä näyttäisi. Löysin juuri blogiisi ja huh kun teillä on ihanat ruokapöydän tuolit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Just tällaisilla pikkujutuillakin saa onneksi ilmettä päivitettyä, eikä ihan heti tarvitse ryhtyä suurempaa remppaa suunnittelemaan :)

   Poista
 2. Kiitos tästä postauksesta! Tykkäisin itsekin tuollaisista lauteista ja samalla sauna saisi hieman päivitystä! Meillä on talo rakennettu 1984 ja siihen on tehty kylppäriremppa joskus, mutta jossain vaiheessa lattiasta kattoon homma on edessä. Mekin ollaan laitettu sadesuihku! :)

  Lopputulos on kyllä upea, vaikka työtä tuollainen vaatiikin. Oman työn tulos kuitenkin on aina kiva :) Onko teidän talo milloin rakennettu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tämä ei vaatinut kuin yhden viikonlopun illat, joten oli suht nopea ja helppotöinen kuitenkin :) Katon maalaaminen onkin sitten vähän kinkkisempi homma :) Meidän talo on rakennettu vuonna 2006, eli tämä kylppäri on ihan alkuperäisasussaan..

   Poista
 3. Tosi hyvännäköset noi mustat lauteet, wautsi!!

  VastaaPoista
 4. Me ollaan mietitty, josko sudittaisiin meidän lauteet valkoisiksi ^_^ No katsotaan nyt, mutta hieno muutos!

  PS. Meillä on samanlainen löylykiulu ja kauha ;) Selkeesti hyvä maku teillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinenkin olis kyllä kiva - puunväriset kun on jotenkin niin vaan nähty :)

   Hyvä maku teilläkin ;)

   Poista
 5. tosi kiva tuli, mäkin yritän miestä maanitella lauteiden tummaks vetämiseen, muttei oo vielä ihan innostunut :D
  meidän saunassa on selkänojat, joista olin alkuun ihan innoissani kun näyttäähän ne nyt hyviltä ja niiden takana on kuituvaloja tunnelmaa luomassa... Mutta meillä on ihan yhtä kapoiset lauteet kun teilläkin näyttäisi olevan, ja selkänojat vie liikaa tilaa jos haluaa nostaa esimerkiks jalat lauteille tms.

  Vahasitteko lauteet ihan paikallaan, ei ollut irroitettavaa mallia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta muuten, pitääkin tehdä vähän mittauksia selkänojaa ajatellen :) Itse tosin istun useimmiten nojaten tuohon sivuseinään, jos nostan jalat ylös, mutta hyvä huomio!

   Paikallaan vahattiin, kun irrotuksessa olisi mennyt ikä ja terveys. Ensin mietittiin ainakin kiukaan reunuskaiteiden irrotusta, mutta nekin meni paikallaan vahatessa, kun laiskuus iski. Paremmat olis tullut kyllä irrottamalla, mutta kyllä meille passaa näinkin, kun on aika pimeä koppero tuo sauna :)

   Poista