sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Varhaisia pihasuunnitelmia

Meidän olisi tarkoitus nyt syksyn ja talven aikana kiristellä kukkaronnyörejä ja säästää rahaa ensimmäiseen, pikkuisen suurempaan uudistusprojektiin talossamme. Lumien sulettua ensi keväänä olisi nimittäin tarkoitus laajentaa terassia, mistä olen täälläkin tainnut jo ohimennen ehtiä mainitsemaan. Tällä kertaa kuitenkin vähän tarkemmin suunnitelmistamme - tuleepa ainakin tallennettua jonnekin. Tällä hetkellä kun kaikki tiedostot tuntuvat olevan hyrskyn myrskyn kolmen eri läppärin ja ulkoisen kovalevyn syövereissä; niiden perkaaminen voisi olla kova sana, mutkun mutkun... No, asiaan!


Unelma ulkoporealtaasta on elänyt mielessä viime keväästä saakka, ja saanut vain vahvistusta, kun olemme etsineet tietoa sellaisen hankkimisesta ja ylläpidosta sekä katselleet eri malleja. Ensin ajatuksena oli upottaa allas nykyiseen terassiimme, mutta mittailujen ja pähkäilyjen tuloksena se ei vaikuttanut fiksuimmalta idealta. Tokihan kolmen hengen poreallas terassillemme mahtuisi helpostikin, mutta terassin alle tehtävien perustusten ja altaan mentävän aukon tekeminen kuulostaa todella työläältä, eikä neliöiden menettäminen terassialastakaan houkuttele. Siksi olemme nyt kypsytelleet ajatusta terassin jatkamisesta pihan puolelle. Tämän vuoden Asuntomessuilta saimme paljon hyviä ideoita terassipihoja varten: siellä oli näytillä monenlaista eri tasoon rakennettua terassia ja kulkuväylää.


Tarkoituksena olisi rakentaa pienehkö terassiosuus talon sivuun, maan tasalle katetun osan edustalle; suunnilleen samanlevyinen kuin tuo katettu osa terassista. Tämänhetkinen terassimme kohoaa parhaimmillaan yli metrin verran maanpintaa korkeammalle, joten kaiteesta pitäisi nirhaista pois portaidenmentävä osa, ja rakentaa siitä rappuset alempana sijaitsevalle terassille. Porealtaan ajattelimme upottaa osin terassiin; suurin osa siitä kuitenkin tulisi näkyville. Olen löytänyt useammaltakin valmistajalta altaita, joiden reunat sopivat väritykseltään mainiosti talomme ulkoseiniin, joten altaan näkyminen ei sinänsä ole ongelma. Porealtaan lisäksi omana haaveenani olisi saada matalammalle osuudelle mahdutettua myös pieni auringonottotila tuoleineen – voi olla, että tätä tarkoitusta varten täytyy poistaa terassin edustalla sijaitseva, tällä hetkellä mansikkamaana toimiva hiekkalaatikko. Oma unelmani olisi hankkia tälle terassille Björn Hulténin vuonna 1955 suunnittelemat, Berga Formin H 55-kansituolit joko luonnonvalkeina tai mustina.

Kuvat *täältä*

Terassia olisi tarkoitus jatkaa talomme sivustalla sijaitsevaa, talon ja tuija-aidan välissä olevaa kapeaa käytävää pitkin aina kylpytilojen ulko-ovelle saakka. Tällä hetkellä kyseinen käytävä on savinen, likainen ja siellä makaa sekalaista puutavararoinaa. Harvemmin tulee siis edes avattua tuota sivuovea mennäkseen viilentymään löylyistä, joten terassiosuus tekisi tästä viilentymistilasta varmasti suositumman paikan. Tällaisia suunnitelmia täällä kypsytellään talven yli – miltä teistä kuulostaa? Itse ainakin odotan innolla, että näitä päästäisiin toteuttamaan!

2 kommenttia :

  1. Wuhuu! Edelleen kannatetaan tuota ulkoporeallas ideaa! Aivan huippua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Toivottavasti saadaan toteutettua heti, kun maa on sulanut! Itse olisin halunnut kyseisen virityksen jo täksi talveksi, mutta pitää vähän kartuttaa budjettia ekaksi :)

      Poista