keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Matkan varrelta

Tänään kaupassa koukkasin lehtihyllyn kautta. Tällä kertaa hyppysiin tarttui matka-aiheinen lehti, minkä jo ahminkin kannesta kanteen ja samalla sain taas tartunnan tuttuakin tutummasta taudista, matkakuumeesta. Matkan odotuksessa ja suunnittelussa oma, kutkuttava taikansa - etsiä tietoa, tärppejä, kokemuksia ja kontakteja, ja lopulta laskea sormilla ja varpailla päiviä lähtöön. Usein suunnitelma elää vielä lähtöpäivänkin jälkeen, ja moniin parhaista matkakokemuksista on tullut törmättyä reitin varrella ihan sattumalta; itse olen aina valmis muuttamaan suunnitelmia lennossa jonkin kiinnostavan jutun sattuessa kohdalle, jos vain suinkin mahdollista. 

Matkakuumeen kourissa kaivelin ulkoisen kovalevyn lipaston perukoilta, ja olenkin selaillut taas melkein koko illan vanhoja matkakuvia. Kovin pieni osa tästä pallosta on vasta tallattu; monta monituista seikkailua toivottavasti edessäpäin. Matkaan on mahtunut niin hittejä kuin huteja, mutta silti yksikään ympyrä kartalla ei kaduta. Tilanteet, jotka paikan päällä ovat vaikuttaneet välillä superärsyttäviltä ja melkein ylitsepääsemättömiltä, ovat muuttuneet vuosien saatossa muistoiksi, joille uskaltaa jo nauraa. Tässäpä muutamia paikkoja ja kokemuksia, jotka ovat jääneet matkan varrelta erityisen hyvinä mieleen: 


Filippiinit, Bohol (Panglao Island)

Ensikosketus Aasiaan: matka joulun ja uuden vuoden yli Kiinan kautta Filippiineille ja Thaimaahan. Ulkoministeriö ei suosittele matkustamaan Filippiineille levottomuuksien vuoksi - mikäköhän siellä meitä odottaa? Paratiisi! Ranta, jollaisen on nähnyt aiemmin vain matkailulehtien sivuilla: varpaat voi upottaa valkoiseen, pehmeään hiekkaan, ja useimpina päivinä saamme olla rannan ainoat auringonpalvojat, kun sekin ainoa kourallinen paikalle saapuneita sukeltajia on lähtenyt merelle jo aamutuimaan. Tänne tahdon palata vielä uudelleen!
Backwaters, Kerala, Intia

Takana kolme viikkoa kuumalla ja äänekkäällä Goalla. Hyppäämme junaan ja kolistelemme raiteilla lähes vuorokauden verran, minkä jälkeen otamme vielä yhteysaluksen Alappuzhaan. Istumme muiden turistien kanssa veneen kattotasanteella kuin sillit purkissa konsanaan, mutta mieli alkaa jo tyyntyä. Laiva lipuu ohi äiti Amman retriitin, pysähdymme syömään banaaninlehdelle katetun lounaan joen varrelle. Seuraavana aamuna alamme etsiskellä omaa house boatia. Sellainen irtoaa tinkaamisen jälkeen pikkurahalla; ei eletä kuuminta turistikautta. Livumme vesireittejä pitkin ohi tiettömien kylien; mutkan takana saattaa olla vastassa pieni palatsi tai alkeellinen maja. Illalla rantaudumme riisipellon kupeeseen. Melomme läpi pienen kylän, aurinko laskee palmujen välistä horisontin taa, on täysin hiljaista. 


Shanghai, Kiina

Kiina on jälleen matkareitin varrella erityisen edullisten lentojen vuoksi. Jo Suomessa iskee hienoinen epätoivo: ei taas Kiinaan. Shanghai yllättää! Metropolissa on suhteellisen helppo liikkua omatoimisesti ilman kielitaidottomien taksikuskien ja lippu-lappusten apua. Vaikka kyseessä onkin muutaman vuorokauden välietappi ja lämpömittarikin painuu pakkasen puolelle, innostumme tutustumaan kaupunkiin niin päivä- kuin yöaikaankin. Täällä törmäämme myös ehkä hulluimpaan klubikulttuuriin missään: kaikkia, kaikille, kaikkiin vuorokaudenaikoihin. Kun yksi paikka tyhjenee, seuraava täyttyy ääriään myöten. Yö ehtii jatkua pitkään aamun tunneille.

Isla Mujeres & Tulum, Meksiko

Äkkilähtö jouluksi Cancuniin tulee napattua parin viikon varoitusajalla. Cancun, tuo jenkkien spring break-hullunmylly, on joulukuussa täynnä lapsiperheitä USA:sta. Keinotekoinen, hotellien, matkamuistomyymälöiden ja ostoskeskusten täplittämä Zona Hotelera ei säväytä - tämänkö vuoksi sitä istuttiin neljätoista tuntia sillipurkissa? Pienen venematkan päässä sijaitsee kuitenkin Isla Mujeresin saari, joka osoittautuu turistikeitaidensa lisäksi kauniiksi pikkusaareksi. Rannasta skootterin vuokraamalla voi huristella ympäri saarta ja istahtaa ihastelemaan täydellisen väristä merta kallionkärjestä ihan kahdestaan.

Päätämme jättää Chichen Itzan suuret maya-rauniot tällä kertaa väliin, ja valitsemme päiväretken kohteeksi parin tunnin automatkan päässä sijaitsevan Tulumin. Alueen kiertää helposti päivän aikana, vaikka aurinkopyramideja jäisi ihastelemaan kauemmaksikin aikaa. Päivän päätteeksi on ihana laskeutua hetkeksi raunioiden alapuolella sijaitsevalle palmurannalle hengähtämään.Dubai, Arabiemiraatit

Dubaissa kaikki on suurta; ostoskeskukset, tornitalot, hotellit, suihkulähteet. Heinäkuinen Dubai kärventää kadulla kulkijaa lähes viidenkymmenen asteen helteellään, joten aavikkosafarille lähteminen epäilyttää. Päätämme kuitenkin luottaa ilmastoidun maastoauton turvaan, emmekä tule pettymään. Hiekka-aavikko on lumoava - vähän samalla tapaa kuin valtameri. Hymy pysyy huulilla koko päivän.
Masai Mara, Kenia

Tammikuussa se koitti - pitkään odotettu häämatkamme, jonka kohokohtana safari Keniassa. Jo ensimmäinen safariyö on taianomainen; yö telttahotellissa on täynnä luonnon ja eläinten ääniä. Upeat maisemat, eläimet ja jännitys täyttävät päivän toisensa jälkeen - joko tänään näemme vilauksen leijonasta? Safaria kokemuksena on todella vaikea kuvata sanoin: se täytyy kokea itse! 

4 kommenttia :

 1. Ihania kuvia - ei yhtään sellaisia matkakuumetta helpottavia ;)

  VastaaPoista
 2. Ihania tuokiokuvia reissuista :) Itsekin käytin yksi ilta useamman tunnin (!) lueskellen LP:tä ja suunnitellen jouluista Floridan-matkaa. Liian monta kivaa juttua tehtäväksi liian lyhyessä ajassa! :D

  VastaaPoista
 3. Ihana postaus, upeita matkakuvia! Kaikki vielä käymättömiä paikkoja itsellä :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos kaikille kommenteista :)))

  VastaaPoista