keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Inspiration: Saunders Architecture

Hnnngh, täällä ollaan kipeänä; vihaan sitä (no, kukapa siitä tykkäis?). Suunnilleen sängyn pohjille sidottuna on ollut aikaa pyöriä päämäärättömästi netissä. Tällä kertaa lähdin kierrokselle etsimään "lasitaloja". Mulla on kumma fiksaatio laatikkomaisiin lasitaloihin, ja jos nyt lähdettäisiin ihkauutta taloa suunnittelemaan perustuksista saakka, minun ääneni menisi laatikkomaiselle rakennelmalle, jossa olisi runsaasti ikkunapinta-alaa. Onneksi rakennuttaminen ei liene ajankohtaista vielä vuosikausiin, sillä sopiva tontti moiselle lasilaatikolle saattaa muutaman markan maksaa, etenkin jos on pysyteltävä pääkaupunkiseudulla tai sen välittömässä läheisyydessä. Ei ehkä toimi kovin hyvin, jos pelkkää ikkunaa oleva julkisivu antaa näkymät suoraan maantielle tai naapuriin ja vice versa? No, realismi sikseen ja takaisin haaveisiin! Nimittäin norjalaisen Saunders Architecturen kohteista niin julkisiin tiloihin kuin yksityiselle puolelle löytyi vaikka mitä kutkuttavaa. Voisin linkata melkein minkä tahansa sivuilla esitellyistä viidestäkymmenestä työstä, mutta tyydytään nyt viiteen suosikkiini:

Villa G on nelisen vuotta sitten valmistunut, lähestulkoon 400-neliöinen talo Hjellestadissa, Norjassa. Talon muodot erikokoisine ikkunoineen ja isoine terasseineen ovat erityisesti mun mieleeni. Kun sisäkuvia katsoo, tilat ollaan rakennettu myös varsin loftimaisesti. Valkoinen ei myöskään ole se tavanomaisin ulkoverhouksen väri ainakaan näin Suomessa - tykkään!

Villa Storingavika on rakennettu Norjaan, Bergeniin samoihin aikoihin kuin omakin talomme. Noin 300-neliön talon juju on vanhemmille omistettu ylin kerros, kun alemmassa kerroksessa majailevat pariskunnan lapset. Alempaan kerrokseen on myös rakennettu 35-neliöinen tila vieraille. Kuusimetrinen parveke kurkottaa ulos talon julkisivusta kohti merta. WOW!

Fogo Island Inn on Fogon saarella, Kanadassa sijaitseva hotelli. Puusta rakennettu, 29 huoneen majoituskompleksi kätkee sisäänsä laadukkaan ravintolan, kirjaston, pienen elokuvateatterin, itsenäisen taidegallerian sekä kylpylän rakennuksen katolla. Jos tulee joskus hinku matkustaa Newfoundlandiin, tämä paikka pitää kyllä laittaa ykköseksi listalle, kun etsiskelee majapaikkaa!
Kanadassa, Salt Spring Islandin upeissa metsämaisemissa sijaitsee myös tämä kohde. Muutama vuosi takaperin rakennettu, 120-neliöinen talo seisoo paikalla, jonka voisi melkein kuvitella maisemiensa puolesta olevan Suomesta. Upea kerrassaan!
Viidentenä vielä yksi valkoinen talo, nimittäin Villa Morild Norjassa. Kuten edellinen kohde, tämänkin on hintsun verran pienempi kuin ensimmäiset, lähes 400 neliöstä lähtevät rakennukset. Pinta-alaa Morildissa on 230 neliötä ja se on valmistunut 2010-luvun taitteessa. Ja jälleen kerran: maisemat, maisemat, maisemat...

Toki näitä ollaan varmasti rakennutettu paksu lompakko takataskussa ja kieli keskellä suuta, mutta itse saan aina näistä "supertaloista" pienen mieleni täyteen ideoita! Itse en ehkä kuitenkaan voisi kuvitella ilman täysipäiväistä siivoojaa asuvani yli kolmensadan neliön kompleksissa ja tontti täydellisellä paikalla meri- tai järvinäköalalla höystettynä voi tuntua saavuttamattomalta. Näistä itselleni kuitenkin jäivät omia tulevaisuuden suunnitelmiamme ajatellen kytemään mieleen etenkin puurakentaminen sekä erilaiset terassiratkaisut :) 

4 kommenttia :

 1. Huikeita. Sun blogiin on vaarallista tulla visiitille, tulee aina pakonomainen tarve siirtyä Oikotielle tai Etuoveen haaveilemaan...

  VastaaPoista
 2. Upeitahan nuo!Tosin mulle olisi ihan sama millainen mökki,kunhan saisin tullaisen huikean merimaiseman!-nana-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Maisemat on kyllä näissä kuvissa niin hulppeat, että talot melkein jäävät niiden varjoon :)

   Poista