torstai 27. maaliskuuta 2014

I-K-E-A

Voihan Ikea sentään! Sain sekä Valkoisen Soihdun Viiviltä että Vaaleansinisen Unen Heidiltä haasteen, jossa tarkoituksena on esitellä kodin Ikeat ja kertoa niistä pikkuisen. Alun alkaen haaste on peräisin Projekti Verkaranta -blogista. Tässä ensimmäisenä mieleen tulevat ikealaiset meidän kotoa, olkaapa hyvät:


Lähin Ikea sijaitsee meiltä kotoa vajaan vartin ajomatkan päässä, ja nykyisin syy numero uno toistuviin vierailuihin on kynttiläostokset. Ja kun kynttilöitä kun tuntuu kuluvan etenkin talvella hirmuiset määrät, saa Ikeasta niitä sopuhintaan - kynttilärohmuhetken tulos on siis lähes aina toivottu. Kun Ikea on melkein työmatkan varrella, voi sinne poiketa pikkuostoksia varten ja olenkin jo oppinut marssimaan hehtaarihallin läpi päättäväisesti kohti jotain tiettyä esinettä, jota olen hakemassa. Harvemmin tulee enää tehtyä heräteostoksia Ikeasta ja reissujen kestotkin ovat lyhentyneet huomattavasti :)


Keittiön pöydän alla oleva matto on hankittu Ikeasta. Se sopi mitoiltaan ja väriltään mainiosti ruokailutilaamme, eikä ollut hinnalla pilattu. Matto onkin saanut kokea kovia, sillä takka on sijoitettu lähestulkoon maton reunalle ja sen luukusta on silloin tällöin lentänyt matolle tuhkaa ja kipinöitä. Harmittaisi paljon enemmän, jos samaan höykytykseen olisi joutunut jokin paljon kalliimpi matto.


Erilaisia kehyksiä on tullut kuljetettua kotiin Ikean kassan kautta. Tässä alakerran vessan kehykset, joissa Therese Sennerholtin postikortteja. Kehykset voisivat olla hieman ohuemmat, mutta ajavat kyllä asiansa näinkin varsin mainiosti!


Vaatehuoneessa on näkösällä paljon Ikeaa. Pitkän ja korkean meikkipöydän ostin vuosia sitten halvalla mallikappaleena, ja tässäkin kodissa se istui ikkunan alle niin korkeudeltaan kuin pituudeltaan kuin nakutettu. Musta pöytä imee sisuksiinsa helposti pois näkösältä ylimääräiset meikit, korut, hiusjutut, huivit kuin suuren osan vöistäkin sekä miljoona muuta "kampauspöydän" laatikkoon kulkeutuvaa sälää. Myös vaatehuoneen rekit ovat Ikean edullisinta mallia, ja ajavat asiansa mekkojen ripustuspaikkana varsin mainiosti. Rekit tosin ovat hieman huterat, joten joka päivä käytettävien vaatteiden ripustusta varten harkitsisin jotain toista mallia.


Meilläkin on nämä Ikean pihatuolit, jotka pyörivät ainakin viime keväänä ja kesänä blogissa jos toisessakin! Halusin hankkia alaterassille edulliset ja helposti puhdistettavat tuolit, sillä terassia reunustavissa puissa pesivät linnut likaavat ne nopeasti. Muovituolit on helppo pyyhkäistä puhtaaksi niin linnunpeestä kuin tuhkastakin; näillä nimittäin tulee myös istuttua alaterassin puugrillin, "nuotion" edustalla usein kesäaikaan.

Siinäpä kotimme ikealaiset, jotka tulevat ensimmäisenä mieleen - etenkin pientä sälää löytynee muualtakin; muun muassa keittiössä Ikean pihviveitset ja 365-sarjan paistinpannu ovat osoittautuneet toimiviksi arjen kapineiksi. Ikeasta minulle itselleni ei tule vahvaa reaktiota niin puolesta kuin vastaankaan. Etenkin monissa pienissä, mutta usein tarpeellisissakin jutuissa Ikea on vieläkin ehdoton; saman katon alta tietää saavansa monia esineitä varmasti, helposti ja edullisesti. Suuremmissa kalustehankinnoissa emme kuitenkaan ole vuosikausiin kääntyneet Ikean puoleen, ja entisetkin ikealaiset ovat lähteneet meikkipöytää lukuunottamatta kiertoon tai kaatikselle.

Varsinkin opiskeluaikaan Ikea oli kuitenkin ehdoton ykkösvaihtoehto, kun kukkaronnyörit olivat nykyistäkin piukemmassa ja kotia oli sisustettava simppeleillä ja huokeilla valinnoilla. Meiltä on löytynyt niin Malm-sängynrunkoa ja -lipastoja, Klippan-sohvaa, ja remontoimmepa ensimmäiseen omaan asuntoomme keittiönkin lattiasta kattoon Ikean materiaaleilla ja keittiökoneilla. Vaikka hinta-laatu-suhde etenkin hintaan nähden on mielestäni aika lailla kohdillaan, suurimmaksi kompastuskiveksi etenkin kalusteissa nousee siltikin mielestäni laatu. Nykyään ainakin isoimmat kodinhankinnat tulee harkittua tarkasti, ja ikealaiset eivät useinkaan pääse maaliviivoille heppoisten materiaaliensa vuosi; maksan mieluummin varmemmin kestävästä tuotteesta korkeamman hinnan kuin lastulevyviritelmästä. Oman kotimme "sisuksia" ajatellen Ikea kompastuu ehkä myös monipuolisuuteensa; kun tarjotaan "kaikille kaikkea", on vaihtoehtona usein jopa omaan makuuni liian pelkistetty tyyli ilman minkäänlaista jujua, tai toisessa ääripäässä päivän vahvimpien muotivirtausten apinointi melkeinpä yks-yhteen jonkin tietyn, kalliimman "trendituotteen" hengessä, mikä ei itseäni sytytä yhtään. Niin yllättävää kuin se onkin, ei hehtaarihallista nykyisin tunnu löytyvän omaa silmää miellyttäviä kalusteita, vaikka valinnanvaraa on näennäisesti vaikka kuinka. Mutta kuten kuvista voi huomata, Ikealla on kuitenkin paikkansa meidänkin kotonamme!

Siinäpä pieni katsaus meidän Ikeoihin sekä omiin mietteisiini sisustusjätistä :) Monessa blogissa olenkin nähnyt Ikea-haasteen jo pörränneen, joten haastelen vain muutaman tyypin kertomaan oman mielipiteensä suuresta sinikeltaisesta (sori, jos olette jo tämän tehneet): Modern Wife -blogin Kitty sekä & Something Daily -blogin Emmi, tarttukaahan haasteeseen, jahka kerkiätte! :) 

12 kommenttia :

 1. Voi taivas kun teillä on kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos! :) Käytin tässä tosin vanhoja kuvia vuoden varrelta, kun en ehtinyt kuvailemaan päiväsaikaan :)

   Poista
 2. En tiedä, johtuuko minullakin tulotason hiljaisesta noususta, kyllästymisestä vai mistä, mutta minun, vannoutuneen ikea-kodin omistajan fiilikset Ikeaa kohtaan on vähän laantuneet. Haen kanssa nykyisin lähinnä vain puutarhajuttuja ja piensisustussälää, siellä on hyvät ruukut ja kasvit sekä keittiöjuttuja. Muutaman vuoden vanha sängyn runko on ihan valmista kierrätyskamaa, nitisee ja on hutera. Ne halvemmat jutut ei tosiaan laadulla ole pilattu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruukkuja itsekin on tullut haalittua näin keväällä Ikeasta useampikin kappale! Ne ovat edullisia, ihan kivan näköisiä ja laatukin on ihan ok :)

   Tuossa laadussa itseäni ärsyttää myös se, ettei oikein ostaessa voi tietää, mitä saa: meillä esimerkiksi tuo Malm-sängynrunko kesti tosi hyvänä pitkään, mutta saman sarjan lipastot olivat kaatiskamaa melkein alkumetreiltä saakka :P

   Poista
 3. Hauska miten järkevämmäksi Ikean asiakkaaksi sitä tuleekaan mitä lähempänä se kotia sijaitsee. Meilläkin on 10 min ajo ja nykyisin sinne tulee lähdettyä vain tietty asia mielessä, ja heräteostoksia ei juurikaan tule. Enää ei tule haahuiltua ikuisuuksia ihmettelemässä tarjontaa... :) Niillä on kuitenkin paljon hyviä ja hyödyllisiä juttuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Ennen tuli haalittua varsinkin kaikkea pientä sälää mukaan kuin huomaamatta, kun joka kerta tuli kierrettyä koko kompleksi ympäri ämpäri. Nykyään riittää, kun marssii vaan jonkun esineen x luokse ja siitä suoraan kassalle :D

   Poista
 4. Mukavaa, että otit osaa haasteeseen:)! Ihania Ikea-juttuja teillä! Tämä postaus oli mielenkiintoinen lukea!

  VastaaPoista
 5. Oi, otan ilolla haasteen vastaan! Haasteen tosin toteutan tuossa huhtikuun puolella vasta, kun mulla on useampi postaus tässä jo tuloillaan ;)

  Teidän kodin Ikeat on kyllä mielestäni todella kivasti sijoitettu ja maulla valittu, kuten sulta odotinkin :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos haasteesta :)

  Voi apua miten kaunista teillä on :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Vanhoja kuvia tosin, mutta aika samalta näyttää vieläkin!

   Poista