lauantai 1. maaliskuuta 2014

Itse tehtyä: Pieni betonijakkara

Kuten minua Instagramissa seuraavat ovat saattaneet huomata, täällä ollaan askarreltu! Betonijakkara, jonka teko-ohjeen löysin *täältä*, oli kummitellut mielessäni siitä lähtien, kun sen kuvan näin ja päätimme yrittää tehdä meillekin samantapaisen. Aiemmat omat kosketukseni betoniin liittyen rajoittuvat lähinnä mökin perustusten valamisen seuraamiseen mukulana 90-luvulla, joten siihen nähden onnistuttiin yllättävän hyvin! Yksityiskohtainen ohje löytyy englanninkielisenä linkin takaa, mutta tässä vielä pieni selostus siitä, mitä tarvikkeita itse tähän testikappaleeseen käytimme ja kuinka toimimme: 


Käytimme tähän S30-sementtilaastia, jonka olen lukenut olevan raekooltaan parasta betoniaskarteluja ajatellen. 25 kilon säkki maksoi alle viisi euroa, joten tyyristä touhua tämä ei todellakaan ole.
Jaloiksi ostimme parin metrin pituisen pyöristetyn riman, halkaisijaltaan tuo taisi olla noin kolmesenttinen.
Betonin sekoitusta varten käytimme tuollaista perusämpäriä, joka toimi myös istuimen muottina.


Vähän ohjeita oikoen ja muualta poimimiamme ohjeita soveltaen toimimme kotikutoisesti näin:

- Aloitimme sahaamalla jakkaraan jalat. Meillä tähän tarkoitukseen käytettiin 45 cm:n pituisia kepukoita
- Ennen sementtilaastin sekoitusta öljysimme ämpärin pohjan ruokaöljyllä
- Pohjalle kaadoimme noin 7 cm kerroksen laastia, johon lisättiin käsin (kumihanskat kädessä) sekä kauhanvarrella sekoitellen hiljalleen vettä, kunnes seos oli taikinanomaista tahnaa
- "Taikina" taputeltiin tasaiseksi ämpärin pohjille, minkä jälkeen ämpäriä heiluteltiin ja nakuteltiin niin pohjasta kuin sivuiltakin, jotta ilmakuplat saataisiin nousemaan pinnalle
- Jalat aseteltiin laastiin neljän sentin syvyyteen mahdollisimman symmetrisesti. Ei muuta kuin kuivumaan!

Jakkara jalkoineen sai kuivua ämpärissä kolmisen vuorokautta kodinhoitohuoneessa. Suihkauttelin muutaman suhauksen vettä suihkepullolla ämpäriin kolmisen kertaa päivässä, jottei seos kuivuisi liian nopeasti. Laastin kuivuttua ämpäri irrotettiin ja jalkoihin maalattiin vielä valkoiset osiot kaapista löytyneellä jämämaalilla. Voilà!


Meillä kävi pieni fiba tuon sangon kanssa: ostimme tarkoitusta varten sileäpohjaisen vadin, joka olisi ollut halkaisijaltaan hieman isompi kuin tuo ämpäri, jota päädyimme käyttämään. Ei siinä vaiheessa tietystikään tullut mieleen, ettei jalkoja saa nojaamaan matalareunaisen vadin reunoja vasten.. Päädyttiin sitten käyttämään ihan perusämpäriä. Siksi jakkaran pinnalle tuli myös tuo ylimääräinen ympyräkuvio ämpärin pohjasta; sen olisi voinut ehkä hioa pois, mutta päätettiin jättää se nyt tuollaiseksi. Myöskään jalkoja ei tarvinnut tasapainottaa, kuten alkuperäisessä ohjeessa, sillä ne olivat osuneet tuurilla ihan nappiin, eikä jakkara himmaa mihinkään suuntaan. Kovin heviä istumista tämä minijakkara tuskin kestää, mutta pikkuruisena sivupöytänä toimii mainiosti. Oli kyllä helppo ja simppeli homma!

20 kommenttia :

 1. Hieno! Vasta näin itsekin jossain kuvia tällaisesta ja mietin että mahtava olisi, mutta ei varmaan silti tule tehtyä !! Ihana kun olette päätyneet toteutukseen asti ::)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin toteutuksessa kesti ja kesti - tarvikkeet ostettiin jo aikapäivää sitten, mutta vasta viime viikonloppuna jaksettiin ryhtyä hommiin :D

   Poista
 2. Onpa tosi hieno jakkara! Me ollaan tehty itse betoninen penkki ja olisi kyllä hauskaa vielä muutakin betonista tehdä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin varmaan jatketaan harjoituksia, kun tuota laastiakin jäi jäljelle parikymmentä kiloa :)

   Poista
 3. Oi kuinka kiva. Viime kesän betonihommissa tätä myös mietin, mutta jäi vielä ainakin toteuttamatta. Se tukeminen onkin hankalaa. Betonipöydässäkin taistelimme raudoitusverkon kelluttamisen kanssa varmaan eniten.

  -Paula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä ei ole mitään tukea tuon möhkäleen sisällä, joten ei oikein sovi istumiskäyttöön :P Näitä olisi kyllä kiva tehdä ihan istuimiksikin vähän suuremmassa koossa, mutta sitten tosiaan pitäisi ruveta miettimään, minkälaista häkkyrää sitä änkee tuon betonin sisään, jotta kestäisi!

   Poista
 4. Vitsit, miten hieno! Tykkään tosi paljon:)!!!

  VastaaPoista
 5. Tää on huikee! Hieno tuteutus, bravo! :)

  VastaaPoista
 6. Upea ja ite tehty on aina ite tehtyä. Multa ei vaan suju nää DIY projektit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) En mäkään kyllä mikään mestariaskartelija ole, mutta onneksi tekemällä oppii :)

   Poista
 7. Aivan ihana ja minusta tuo ympyrä sopii siihen tosi hyvin!

  VastaaPoista
 8. Todella hieno! Ja nimenomaan tuon syvennyksen kanssa, se tuo ilmettä jakkaralle.

  VastaaPoista