lauantai 9. elokuuta 2014

Pari tärppiä lomalukemistosta

Lomalla tuli lueskeltua pokkareita vino pino - harva se päivä marketista tai kirjakaupasta tarttui mukaan jotain kevyttä luettavaa, lähinnä dekkareita. Mikäpä parempi tapa viettää laiskaa hellepäivää kuin kirja nenän alla ja vieressä kylmä juoma? Ajattelin tännekin pitkästä aikaa vinkata pari varsin erilaista kirjaa, jotka lukumaratoonini aikana totesin varsin kelvollisiksi lukukokemuksiksi. 


Anders Roslundin ja Börge Hellströmin Kaksi soturia on ilmeisesti toinen osa sarjassa, jota edeltää romaani Kolme sekuntia. Itse en ollut Roslundin & Hellströmin tuotantoon aiemmin tutustunut, vaan luin tämän ihan erillisenä. Toimi hyvin niinkin. Kirjan "soturit" ovat kaksi nuorta jengirikollista kuvitteellisessa Råbyn taajamassa Tukholman laitamilla. Kaikessa lyhykäisyydessään tämän päälle 600-sivuisen lukupaketin punaisen langan voisi tiivistää seuraavasti: nuorisorikollisten muodostama, ilmeisen tahallisesti kornisti nimetty jengi, Ghetto Soldiers, tahtoo olla Tukholman rikollismaailman pelätyin ryhmittymä. Tämä ei luonnollisestikaan kuulosta hyvältä idealta kaupungin virkavallan mielestä, joka yrittää estää vaarallisen jengin kasvun ja kukoistuksen kärjessään rikospoliisi Ewert Grens sekä lähiön kuviot tunteva poliisi José Pereira. Asetelma on lohduton: väkivalta ja huumebisneksen kuviot opitaan jo pikkunassikkana, ja järjetön ilkivalta on arkipäivää.  

Kaksi soturia toimi minulle koukuttavana iltalukemisena, vaikka juonikuviot vaikuttivatkin välillä varsin epäuskottavilta kaupunkisissisotineen, pommeineen ja vankilapakoineen. Kirjassa ehkä mielenkiintoisinta mielestäni olikin varsinaisen juonen sijaan kuvaus "menetetystä lähiöstä", sen asukkaista ja arjesta. 

Sitten täysin eri genreen: Michael Bar-Zoharin ja Nissim Mishalin teos Mossad - Israelin salaisen palvelun suurimmat operaatiot tuli kahlattua läpi viime viikonloppuna. Tai oikeastaan ahmittua: sen verran mielenkiintoista tietoa opus sisälsi, ettei sen äärestä melkein malttanut lähteä kaverin tupareihin lauantai-iltana! Laajaan tutkimusaineistoon pohjaava teos esittelee salaisen palvelun merkittävimpiä operaatioita Mossadin alkumetreiltä nykypäivään saakka. Monia varsin yksityiskohtaisista kuvauksista ei tahdo uskoa todeksi: onko minulla tosiaan käsissäni faktapaketti vai agenttiromaani? Etenkin kuvaukset alkupään operaatioista, joissa luonnollisesti teknologia ei ole nykypäivän tasolla ja ollaan riippuvaisia mitä mielikuvituksellisemmista keinoista, ovat huikeita, jos näin usein varsin brutaaleista toimista uskaltaa sanoa. 

Mukaan on otettu hyvin erilaisia operaatioita: lukea saa niin kenties kuuluisimman natsirikollisen, Adolf Eichmannin jahtaamisesta ja sieppaamisesta oikeudenkäyntiä varten, terroristijärjestö Mustan syyskuun eliminoimisesta ja siihen liittyvistä salamurhista, ääriortodoksien sieppaaman pikkupojan etsintäoperaatiosta kuin Etiopian juutalaisten pelastamista vainoilta ja kuljettamista luvatun maan maaperälle. Vaikka verisiä operaatioita kuvataan kaunistelematta, on teoksen kulma kuitenkin selkeästi pro-Israel, ja tuntuu, että viholliskansojen ja terroristien välille isketään yhtäläisyysmerkit. Siitäkin huolimatta suosittelen etenkin aiheeseen aiemmin perehtymättömille (kuten itsekin pitkälti olin), sillä teos on kirjoitettu ja suomennettu erittäin kansantajuisesti, mukaansatempaavasti ja helppolukuisesti. Ja liippaahan tämä ajankohtaisia uutisaiheitakin, kun Länsirannan tilanne on tällä hetkellä mitä on. 

8 kommenttia :

 1. Kuulostavat mielenkiintoisilta :) Hyvät kirjat ja löhöpäivät ovat välillä aika tärkeitä juttuja!! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä molempia, jos aihepiirit yhtään nappaavat! :) Meitsi voisi vaikka työkseen lukea kirjoja maasta taivaaseen kaiket päivät (ja illat ja yöt)... Kukahan siitä maksais? :D Kivaa viikonlopun jatkoa myös sinne!

   Poista
 2. Mä olen lukenut noita Roslund & Hellströmin kirjoja useamman, suosittelen kanssa niitä lämpimästi. Etenevät jotenkin sujuvasti, ja juoni pitää otteessaan koko ajan. Etenkin kirja nimeltä Peto kannattaa lukaista!
  Täytyypä käväistä kirjakaupassa, josko mullakin olisi lomalla edes hiukan aikaa rentoutua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin käydä katsomassa, josko nappaisin ilta- ja viikonloppulukemisiksi jotain muuta kaksikolta, kiitos vinkistä :)

   Poista
 3. Mielenkiintoisilta kuulostavia! Luin viime viikonloppuna Jane Lythellin 'The lie of you' - sellainen psykologinen thrillerintapainen, jossa jännä Suomi-yhteys. Pisti siitä blogiinkin

  http://shoptravelfood.blogspot.hu/2014/08/sunday-treat.html

  VastaaPoista
 4. Kivat kirjavinkit. Pitää laittaa muistiin niin sitten kun taas miettii, mitä lukisi niin vaikka näitä :)

  VastaaPoista