lauantai 13. syyskuuta 2014

Takka valkeaksi?

Pientä takkakateutta ilmassa: olen pitkään ihaillut sisustuskuvissa ja muiden kodeissa valkeita takkoja. Jotenkin näyttää siltä, että takkatuli tulee kauniimmin esille vaaleaa taustaa vasten. Meillähän on perinteisen harmaa vuolukivitakka, joka käyttömukavuutensa vuoksi kuuluu ehdottomasti omiin lempiasioihini kotonamme. Keskellä alakertaa nököttävä, tumma takka on kuitenkin aikamoinen möhkäle, ja näkisin, että alakerran fiilis muuttuisi vielä entistäkin ilmavammaksi, jos väri olisi vaaleampi. Tummia sävyjä tuolla suunnalla on mielestäni jo ihan tarpeeksi: takan taustalla kun on keittiö, joka on oviltaan ja kaakeleiltaan vaalea, mutta pinnoiltaan ja taustalevyiltään tumma. Jo jonkin aikaa sitten lueskelin sisustuslehteä, jossa mainittiin, että vanhankin vuolukivitakan voisi pinnoittaa eriväriseksi. Muistelisin, että jutussa mainittiin pinnoituksen olevan uunimestarin hommia, ja hinta-arviokin taisi olla tonnin paremmalla puolen. Silloin, eikä oikeastaan tälläkään hetkellä, meillä ei ole ihan tuollaista summaa irrottaa takan pinnoitusta varten.


Kuvat: Tulikivi

Äsken, kylpyhuoneen uusista kaakeleista haaveillessani, törmäsin Tulikiven sivuilla Tulikivi Color-pinnoitteeseen, jonka avulla pinnoitushomman voi hoitaa itse muutaman satasen hinnalla. Tutkailin työohjetta, eikä se vaikuttanut lainkaan mahdottomalta rastilta - itse työ taitaisi tosin olla Rikun heiniä (joka ei muuten innostunut hommasta laisinkaan; mistäköhän moinen?). Suin päin en vielä lähtenyt tilaamaan, sillä pinnoituksen kannalta takkamme on ongelmallisessa paikassa: takan takaseinän takana kun sijaitsee keittiön seinäke, eikä välissä ole kuin parisenkymmentä senttiä tilaa, missä pidämme takkapuita. Voi olla, että homma kaatuu omaan mahdottomuuteensa, jollei lähde purkamaan ainakin osaa tuosta seinäkkeestä, mikä saattaa olla liian hevi toimenpide suoritettavaksi ennen haaveilemaani keittiöremonttia joskus kaukana tulevaisuudessa. Ehkä viimeistään tuon haaverempan aikaan sitten?

Onko joku pinnoittanut itse tai teettänyt takkaansa pinnoituksen - tuliko hyvännäköinen ja kestävä? Ja valkoisen takan omistajat: onko vaalean takan hoidossa hirmuinen homma, jotta takka pysyy siistinä ja valkoisena?

14 kommenttia :

 1. Meillä oli ennen kaakelitakka valkoisena ja se pysyi hyvin puhtaana. Nyt uuteen takkaan tulikin isot kiiltävät valkoiset kaakelit luukkupuolille, jotta puhtaana pito helpottuu. Slammatun takan voi aina käsitellä uudelleen jos se tummuu, mutta tuosta pinnoitteesta en tiedä, että onnistuuko uudelleen käsittely.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, ettei puhtaanapidosta ole tuhotonta vaivaa :) Tuo harmaa on siitä kätevä, ettei siinä oikein mikään lika näy, heh...

   Poista
 2. Meillä on rapattu valkoiseksi maalattu takka. Tykkään! Se nokeentuu kovassa käytössämme niin, että n viiden vuoden välein maalamme sen ulkopinnan. Ei kova homma ja on niin niin kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla, ettei tuon useammin kuitenkaan tarvitse käydä maalailuhommiin! :) Valkoinen takka on kyllä tosiaan kaunis! Vielä kun sais tuon miehen innostumaan hommasta...

   Poista
 3. Onni on oma takka! Mukavaa sunnuntaita sinne <3

  VastaaPoista
 4. Ei ole omakohtaista kokemusta pinnoittamisesta, mutta olen ymmärtänyt, ettei se olisi kovinkaan vaikea juttu. Toisaalta vuolukivi on ominaisuuksiltaan aivan verraton kotimainen luonnonmateriaali. Siihen varmasti kyllästyy välillä, mutta luonnonmateriaalina siinä on tietty ajattomuus. Ja se helppohoitoisuus. Ja luonnonkiven pehmeä tuntu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noiden samojen asioiden kanssa olen juurikin painiskellut ja tulen varmasti painiskelemaan vielä jonkin aikaa :) Valkoinen houkuttaa ja harmaa mötkylä kyllästyttää, mutta harmittaakohan myöhemmin - ja mitä jos harmaa vuolukivi olisikin sitten täydellinen valinta tulevaan, vielä suunnittelemattomaan keittiöön? Toimenpidettä kun ei ilmeisesti ole mahdollista perua myöhemmin...

   Poista
 5. Meillä on valkoinen takka, jossa on isot laatat. Ne lähtee hyvin pyyhkimällä puhtaaksi. Saumat sitten kyllä tummuu luukun yläpuolelta, mutta vielä en ole niitä puhdistanut, muuta kuin pyyhkimällä. Saumoihinhan käy varmasti saumatussiy ym. valkaisu aineet.

  VastaaPoista
 6. Meillä ihan vain maalattu valkea tiilitakka, eikä se kyllä ole meidän aktiivisessa käytössä nokeentunut. Meidän vuokralainen oli saanut sen vähän mustumaan viime talvena, tosin en tiedä, että mitä se oli tehnyt, kun katossakin oli nokijälkiä, mutta muuten on pysynyt hyvänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla :) Omassa käytössä usein tulee pidettyä tarkempaa huolta koko kodista; itsekin huomasin, kun meillä joskus aikanaan oli vuokralaiset, että joitain (onneksi suht pieniä) juttuja oli mennyt vuodessa paljon huonompaan kuntoon kuin itse siellä asuessa monen vuoden aikana :P

   Poista
 7. Vihdoin ja viimein (parempi myöhään kuin milloinkaan?) muistin tulla tätä kommentoimaan, vaikka vastaavia kokemuksia oletkin jo saanut :D Eli myös meidän kivinen takka on valkoinen, ja maalasimme sen vielä rempan yhteydessä uudestaan, kun rupesi erottumaan puhtaista seinistä ;) Oli tosiaan helppo rasti, ja mahdolliset noet pystyy aina maalaamaan uudestaan (nyt siinä esim odottaa ajalta ennen luukun asentamista juontavat jäätävät nokiraadut.. kröh). Takka siis savutti aivan turkaisesti ennen luukkua, mutta nykyisellään savu ei enää sotke maalipintaa. Pitäisi vaan saada aikaiseksi se uusintamaalikerros...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, hyvä kuulla jälleen positiivisia kokemuksia! Ehkä mekin jossain vaiheessa uskaltaudutaan kyseiseen hommaan :)

   Poista