perjantai 3. lokakuuta 2014

Kaukokaipuun kourissa

Matkakuume, jokasyksyinen riesa! Viimeksi olemme suunnanneet lomailemaan Euroopan rajojen ulkopuolelle yli puolitoista vuotta sitten - miten tässä näin pääsi käymään? Matkailusta kun on vuosien varrella kehkeytynyt rakas harrastus: voin tunnustaa, että aikanaan kaikki liikenevät pennoset opintolainoja myöten tuli käytettyä viimeiseen senttiin saakka reissaamiseen. Eikä muuten kaduta pätkääkään. Yksikään tehty reissu ei ole jäänyt harmittamaan, vaan on tallentunut kaikkineen niin mielen kuin koneenkin kovalevyille muistoina koetuista hetkistä.
Joskus sitä haaveili, että kun menee "oikeisiin töihin", sitä tulee matkustettua vaikka ja minne. Kaipa sitä kuvitteli, että työtä voi vaihtaa vapaa-aikaan just passelissa suhteessa ja rahaa tulee ovista ja ikkunoista. Juu ei. Oikeastihan se on meillä mennyt ihan päinvastoin: loma-aikoja ei saa sovitettua optimaalisiin keleihin haavekohteissa sitten millään, eikä etenkään talvisaikaan hypätä tuosta vaan koneeseen ja palata takaisin kuukauden kuluttua. Talokin tuntuu välillä nielevän roposia kuin päättymätön maailmanympärysmatka. Tekosyitä ja omia valintoja, tottakai - matkakuume vaan on siitä kavala tauti, ettei se tunnu kuuntelevan järjen ääntä.
Viimeiset viikot olen selaillut kohteita joulun kieppeille: arkipyhien vuoksi vuodenvaihteessa saisi helposti irrotettua ruhtinaalliset pari viikkoa lomaa. Edellinen kaukokohde oli häämatkamme Keniaan, mistä postauksen kuvatkin ovat peräisin. Matka oli etenkin safarin osalta unohtumaton, mutta nyt en kaipaa hulppeita resortteja, valmiiksi hiottuja aikatauluja tai edes huippuluokan palvelua. Toimiston järjestämä häämatka oli viimeisen päälle viilattu ja sujuvuudessaan ihan omaa luokkaansa: moista helppoutta kaipaa ehkä kuitenkin seuraavan kerran eläkkeellä? Seuraavaa reissua ajatellen tekee taas mieli nostaa rinkka selkään, arpoa meno-paluu jostain superdupertarjouksesta ja antaa lopullisten suunnitelmien muotoutua vasta reissun päällä, parhaita ideoita kun ei useinkaan onnistu bongaamaan kotisohvalla matkaoppaasta. Mieluummin pidempään pienellä rahalla kuin pikapikaa prameammin.
Tänä talvena muille-maille-kaukaisille taitaa jäädä erinäisistä syistä väliin, mutta kaipa sitä hyvää jaksaa vielä odottaa. Saa nähdä, millaista palettia vuoden kuluttua pyöritetään, mutta olen päättänyt, että silloin oikeasti mennään eikä meinata. Vaatii se sitten suunnittelua, säätämistä tai säästämistä - nyt on hyvä aika aloittaa!

Onko ruudun takana muita matkakuumeilijoita? Minne suuntaisit, jos saisit lähteä ihan minne vaan vailla huolta huomisesta?

8 kommenttia :

 1. Just nyt kelpaisi ihan mikä vaan Tallinnaa kauempana. Yli puoleen vuoteen ei ole tullut käytyä kuin kahdesti hätäisesti Tukholmassa, ja alkaa vähän reissujalkaa vipattaa. Asiaa ei auta se, että Atte on parhaillaan kolmen viikon roadtripillä Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Plääh! Lomia odotellessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No totta puhuen kelpais kyllä mullekin! Meilläkin Riku lähtee huomisaamuna viikoksi Bostoniin, tosin duunin merkeissä, mutta kyllä sekin vähän kateelliseksi pistää :D Ei auta muu kuin purra hammasta ja nauttia Suomen syksystä!

   Poista
 2. Ainainen riesa toi reissukuume! Talvella oli tarkoitus lähteä pariksi viikoksi Etelä-Amerikkaan, mutta kun duunikuvioihin tuli muutoksia niin eipä taida lomia enää irrota niin helposti :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vitsi, Etelä-Amerikka on meilläkin ollut monesti mielessä - sillä suunnalla ei hirveesti olla käytykään :)

   Poista
 3. Tuo sama 'puolitoista vuotta edellisestä kaukohurvittelusta' nakuttaa takaraivossa niin tympeästi... Outoa. Mutta syykin (pikkuneiti) on hyvä joten ei valiteta. Tästä eteenpäin reissut menevät toisenlaisin ehdoin ja säädöin mutta onneksi ne eivät ole mahdottomia kuitenkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on kyllä se loistavin syy matkustamattomuuteen :) Kyllähän sitä pienenkin kanssa pääsee reissuun, mutta toki vähän eri meiningillä kuin ihan kaksistaan!

   Poista
 4. Joo mä en ees viitsi kommentoida mitään tuohon "ainainen matkakuume" topicciin, arvaat nimittäin varmaan kärsitäänkö täällä siitä vaiko eikö... :D Ite tässä tutkiskelen tuota Borneota aika suurella innolla. Jos mies saa järkättyä vapaat, niin ehkä se täytyy lähtee taas vähän katteleen turkoosia vettä ja valkoisia hiekkarantoja... mulla kun on nyt niinkin mahtava tilanne, että oon taas opiskelija, niin ei tartte tapella duunipaikan kanssa lomista :) Se on kyllä ärsyttävää kun toi työnteko haittaa niin kovin tuota kalliarvoista vapaa-aikaa... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ääääk, Borneo on ollut mielessä meilläkin pariin kertaan vuosien saatossa :) Ehkä mekin joskus päästään!

   Poista