lauantai 1. marraskuuta 2014

Käytännön kokemuksia ulkoporealtaasta

Hankittuamme porealtaan pihalle minua pyydettiin kertomaan käytännön kokemuksia kyseisestä laitoksesta matkan varrelta. Allas on ollut nyt ahkerassa käytössä muutaman kuukauden ajan, joten täältä pesee pientä väliraporttia omista kokemuksistamme:

Niin mikä? Altaamme on kolmen istumapaikan ja yhden makuupaikan Saunaspan Maija (tarkemmat speksit linkin takaa). Suhteellisen pienikokoinen ja moniin muihin nähden melko edullista hintaluokkaa, mutta omiin tarpeisiimme juuri sopiva, sillä harvemmin meillä kylpijöitä on kahta enempää. Hankimme altaan Kodin Terrasta "pienessä" kiireessä ja sen suuremmitta taustatutkimuksitta edellisen altaan tilauksen mentyä mönkään, ja olemme olleet siihen tähän mennessä erittäin tyytyväisiä. Alkuvaiheessa oli probleemia lämmittimen kanssa, mutta firmasta tulivat korjaamaan vian takuun piikkiin ripeällä aikataululla, ei pahaa sanaa siis sanottavana.


Miten sitä käytetään? Alkuvaiheessa allasta tuli käytettyä melkein joka ilta ja edelleenkin useamman kerran viikossa. Pidämme vettä 30-asteisena lämpökannen alla ja ennen kylpemistä olemme syyskeleillä lämmittäneet sen yleensä 36-asteiseksi. Oma altaamme lämpenee noin kahden asteen verran tunnissa, eli käyttökuntoon se ehtii suunnilleen kolmessa tunnissa: töiden jälkeen kun säätää lämmön kolmeenkuuteen, pääsee illalla hyvin kylpemään. Nollakelissä allas menettää lämpöään noin asteen verran tunnissa, eli useammankin tunnin tarkenee istuskella.

Miten sitä hoidetaan? Hoitoaineena meillä on ollut kahden viikon välein lisättävää Aqua Perfect-liuosta ja lisäksi altaassa on otsonipuhdistin, joka putsailee vettä aina vedenkiertopumpun ollessa päällä. Altaan sisäpintoja olemme puhdistaneet ihan vain pyyhkeellä hinkkaamalla viikottain. Halvin vaihtoehto olisi kaiketi puhdistaa vettä klooraamalla, mutta itse olen kloorille allerginen, joten päädyimme myös siksi tähän vaihtoehtoon. Vettä olemme testanneet koeliuskojen avulla esimerkiksi pH-arvon selvittämiseksi ja varastossa on myös pH-tasapainottajaa, muttei sitä olla toistaiseksi tarvittu arvojen pysyessä sopivina pelkän puhdistusaineen avulla. Lisäksi muutamien "allasbileiden" jälkeen olemme käyttäneet veden puhdistamiseen "shokkitabletteja", jotka puhdistavat altaan ja kirkastavat veden perusteellisemmin nopeasti. Hyvällä hoidolla altaan vettä ei tarvitse vaihtaa kuin muutaman kerran vuodessa, mikä meidän taloudessamme on ehdoton plussa, kun vesi tulee näin kaupunkiolosuhteissa vesijohdosta. Järvivettä tosin tällaisiin vehkeisiin ei käsitykseni mukaan saisi edes laittaa, jos esimerkiksi mökillä se olisi mahdollistakin.

Tarjolla on hurjan laaja kirjo erilaisia kemikaaleja ja hoitoaineita, joiden mukana tulevat hoito-ohjeet eroavat jonkin verran toisistaan esimerkiksi lisäystiheyden ja vaikuttavien aineiden suhteen, enkä ihan itsekään ole vielä täysin kartalla siitä, mikä olisi "paras" tai kustannustehokkain vaihtoehto. Eiköhän sekin tässä ajan mittaan selviä! Itse olen lähiaikoina tilannut kemikaaleja AquaSpan verkkokaupasta, ja seuraavana projektina olisi selvittää ulkomaalaisten verkkokauppojen hintatasoa.


Entä se sähkönkulutus? Sähkölaskuamme emme ole suurennuslasi kourassa seuranneet, joten eurontarkkoja laskelmia en osaa valitettavasti antaa. Alkusyksyn perusteella tuntuma on, että altaan käytöstä johtuen laskun kuukausittainen loppusumma on korkeintaan parisen kymppiä aiempaa suurempi. Kulutus riippuu toki altaan koosta ja myös siitä, kuinka usein allasta käyttää. Saa myös nähdä, kuinka talvipakkaset vaikuttavat asiaan. Näin perstuntumalla voisikin sanoa, että altaan puhdistus ja hoito on jopa suurempi kuluerä kuin lämmitykseen käytettävä sähkö; kemikaaleihin saa uppoamaan useamman satasen vuositasolla. Esimerkiksi tämänhetkisen puhdistusaineen hinta oli muistaakseni 135 euroa kolmen kuukauden satsilta, mutta seuraavan vedenvaihdon jälkeen saatamme kokeilla jotain hieman edullisempaa vaihtoehtoa.


Plussat ja miinukset
+ Verrattain helppohoitoinen: vettä ei tarvitse vaihtaa kovin usein, eikä "paljua" jynssätä juuriharjalla jokaisen käyttökerran jälkeen
+ Lämpenee nopeasti tarkalleen haluttuun lämpötilaan
+ Suuttimien säätömahdollisuudet ja erikorkuiset istumapaikat
+ Oikeasti tehokkaat selkähierontasuuttimet

- Hankintahinta korkeampi verrattuna esimerkiksi paljuun tai sisäporeammeeseen
- Hoitokustannukset melko korkeat
- En tiedä, kuinka hauska vekotin tämä olisi esimerkiksi lapsiperheelle, sillä istuinpaikat ovat syviä jopa kaltaiselleni lyhyenlännälle aikuiselle, eikä tässä tietenkään varsinaisesti voi uida

All in all - tosi metka tuo vekotin on ollut, eikä sen hankkiminen ole todellakaan kaduttanut. Tietysti riippuu siitä, mistä itse tykkää; me emme esimerkiksi ole kovin innokkaita saunojia, mutta sen sijaan lämpimässä vedessä lilluminen on mahtavinta ikinä!

Jos herää lisäkysymyksiä, yritän vastata niihin parhaan taitoni mukaan kommenttiboksin puolella! 

7 kommenttia :

 1. Meillä isäntä tilasi juuri laatikollisen kemikaaleja työkavereitten kanssa jostain, pitääpä kysyä siltä asiasta tarkemmin kun se herää :)

  VastaaPoista
 2. Kysyin isännältä, verkkokauppa on acon.fi ja ovat siellä kuulemma halvempia kuin muualla.

  VastaaPoista
 3. Suurkiitos vinkistä, pitääpä ehdottomasti laittaa muistiin seuraavaa tilausta varten! :)

  VastaaPoista
 4. Meillä on käytössä Aqua kristal hoitoaine ja bromitabletit, eli klooriton vaihtoehto. Ne on Allastarvike.fi:stä tilattu ja sieltä hankittu myös normaalia paksumpi lämpökansi ja talveksi vielä peite joka eristää sen paremmin ja vähentää sähkönkulutusta. Talvella toi allas on meillä enemmän käytössä kun kesällä. Niin ja meillä kun on lapsia jotka rakastaa kylpeä, niin niillä on sellaiset istuintyynty niin ei ole liian syvää :) Uima-allas aineet ei sitten välttämättä toimi niin hyvin porealtaassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo extrapeitteen hankkiminen kuulostaa tosi fiksulta - en ollut semmoisia tajunnut olevankaan, pitää itsekin varmaan laittaa tilaukseen! :)

   Juu, uima-allasaineita noihin ei kaiketi saa missään nimessä laittaakaan, usein ovat liian stydiä kamaa ja menee putkisto piloille, näin olen ymmärtänyt. Aqua kristalia katselin itse asiassa viimeksi itsekin, sitä voisi kokeilla seuraavan vedenvaihdon jälkeen :) Kiitos vinkeistä!

   Poista
  2. Eihän se peite kovinkaan kaunis ole mutta ajaa asiansa :) Ajattelin vaan että acon taitaa myydä vaan uima-allas juttuja..

   Poista
  3. Meilläkin tuo allas töröttää terassista niin, ettei se kaunis ole itsessäänkään, joten tuskinpa peite mitään siinä haittaisi - sähkönsäästö on aina plussaa :))

   Aa ok, en ehtinytkään tuota aconia vielä vilkaista, kun on ollut tässä kaikenlaista :)

   Poista